Docu over Achilles'29 ook op NPO2 te zien

Docu over Achilles'29 ook op NPO2 te zien

GROESBEEK – De documentaire over de Groesbeekse voetbalclub Achilles is 29 september voor iedereen te zien op NPO2. Om 20.25 uur wordt de documentaire 'Voetbal is Oorlog' uitgezonden. Vorige week deed de trailer nog veel stof opwaaien, vanwege de opvallende uitspraken die erin voorkomen.

"Godverdomme, wat hebben wij toch een kutkeeper", "Kutkrant, gewoon kut: het zijn twee voorbeelden van uitspraken die sinds het uitkomen van de trailer regelmatig herhaald worden. De documentaire gaat 28 september in première op filmfestival IDFA in Utrecht, maar veel mensen gaven al aan de film ook graag te willen zien. Dat is 29 september dus mogelijk. 

Tekst gaat verder onder de video.

"Geweldig"

Groesbeker Rob van Elst heeft de film al mogen bekijken. “Ergens midden maart kreeg ik een telefoontje of ik auditie wilde als voice-over in een documentaire. Ze zochten een rustige donkere kalme stem die in het Groesbeeks dialect,” laat hij weten. Over de documentaire zegt Van Elst: “Wat een geweldige documentaire heeft Hans Heijnen hier gemaakt. Op een mooie integere en spannende wijze legt hij vast hoe voetbal in de Groesbeekse gemeenschap geworteld is (…) Nergens wijst hij met een beschuldigende vinger maar laat de feiten en de mensen voor zich spreken (…) Het bestuur van Achilles '29 verdient een compliment dat ze hem de kans hebben gegeven dit spannende jaar vast te leggen”.

Verval

Achilles '29 degradeerde in het seizoen 2016-2017 uit de Jupiler League, er volgde een faillissement, een bestuurscrisis én degradatie uit de Tweede Divisie. De reacties uit het dorp bleken juist. Daarmee is het stokje weer overgedragen aan aartsrivaal De Treffers, die al die jaren “gewoon” op het hoogste amateur niveau bleef spelen en dat dit seizoen weer doet.

Lees ook: 'Docu over Achilles'29: "We hebben een kutkeeper"'
Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}