Actie Berg en Dal tegen financieel misbruik van ouderen

Actie Berg en Dal tegen financieel misbruik van ouderen

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal gaat maatregelen nemen om te voorkomen dat ouderen het slachtoffer worden van financieel misbruik. Daarvoor gaat de gemeente een samenwerkingsverband aan met 9 instellingen en organisaties.

De alliantie tegen financieel misbruik start op donderdag 31 januari. Dan ondertekenen de gemeente Berg en Dal en de 9 partners het samenwerkingsverband. Dat gebeurt ’s ochtends in het gemeentehuis in Groesbeek. Tot de deelnemers behoren Veilig Thuis Gelderland-Zuid, maar ook notarissen, advocaten, een bank en een zorggroep.

Meer bewustwording

Inwoners die zich zorgen maken over financieel misbruik of meer informatie willen, kunnen bij de organisaties terecht. De betrokken organisaties delen kennis en ervaringen en helpen elkaar om kwetsbare ouderen te beschermen. Volgens de gemeente ontstaat er zo meer bewustwording over financieel misbruik en wat men kan doen om dit te voorkomen.

Veel financieel ouderenmisbruik vindt achter de voordeur plaats en blijft vaak onopgemerkt. Ouderen durven niet altijd aan de bel te trekken, omdat ze vaak in alle opzichten afhankelijk zijn van de hulp van degenen die als dader moet worden beschouwd, of ze melden het niet uit ‘schaamte’.          

Van de slachtoffers is 80 procent vrouw

Dat ouderen door hun omgeving, zoals familie, 'vrienden' of zorgverleners financieel worden belaagd, is volgens deskundigen van alle tijden. Wel vergroten bepaalde factoren in de moderne maatschappij de mogelijkheden voor financieel misbruik.

Van de 30.000 ouderen die jaarlijks het slachtoffer worden van financiële uitbuiting is 80 procent vrouw. Hun man overlijdt eerst en heeft altijd de geldzaken afgehandeld. Op latere leeftijd krijgt de vrouw dan plotseling te maken met allerlei geldzaken.

Het kan iedereen overkomen

Bankzaken worden steeds meer gedigitaliseerd en een aantal ouderen kan daar niet in meegaan. Zij geven dan de zaken uit handen aan mensen uit hun omgeving, vrijwel altijd familie. Sommigen kunnen vervolgens de verleiding niet weerstaan om misbruik te maken van de situatie.

Het is overigens een misverstand om te denken dat alleen ouderen met veel geld het slachtoffer worden. Volgens deskundigen kan het iedereen overkomen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}