Africa Now Festival toont hoe divers het Afrika van nu is

Africa Now Festival toont hoe divers het Afrika van nu is

BERG EN DAL – Bijna 3.000 bezoekers trekt de 3de editie van het Africa Now festival op Hemelsvaartsdag. Dat zijn er circa 500 meer dan vorig jaar. De rijen voor de ingang van het Afrika Museum maken voorbijgangers nieuwsgierig naar wat binnen gaande was.

Africa Now wil zoals de naam al doet vermoeden de focus leggen op het hedendaagse Afrika met nieuwe muziek, kunst, mode en workshops zoals Blockprinting.

Dit jaar is er vanwege de expositie over sieraden die tot 2 juni te zien is in het Afrika Museum naast een aantal terugkerende workshops als Afrodance en Waterdrums ook een workshop van Rebelheart Design over sieraden maken. Ontwerpster Deborah Vorswijk verzorgt naast deze activiteit ook een rondleiding in de expositieruimte. Ze vertelt dat ze zich vaak laat inspireren door sieraden uit Afrikaanse landen.

Foto: Rosanne de boer
 

Op het Africa Now festival is er traditiegetrouw veel aandacht voor hedendaagse mode. In de modewereld beleven aloude technieken soms een come back. Denk bijvoorbeeld aan het blockprinten. Tijdens deze workshop kunnen bezoekers zelf aan de slag met deze techniek en hun eigen patroon ontwerpen met authentieke Ghanese stempels.  

Vlakbij het Ghanese dorp in het museum is een tent waarin verhalenverteller Baba jong en oud geboeid laat luisteren. Hier treedt ook spoken word-artieste Veronique Efomi op. Ze kwam toen ze drie jaar oud was vanuit Congo naar Nederland en leerde haar eerste Nederlandse woorden door naar de tv te kijken. Ze raakte toen ze ouder werd gefascineerd door taal en nu betreedt ze podia door het hele land. 

Foto: Rosanne de Boer

Op het hoofdpodium mag zangeres Thais Diarra (Senegal/Mali) de aftrap verzorgen. Ze noemt haar muziek zelf afro-soul en was al op jonge leeftijd bezig met thema's als racisme en je identiteit vinden. Ze krijgt de bezoekers van wie zeker de helft zelf ook Afrikaanse roots heeft ondanks de motregen aan het dansen. Na haar betreedt de Togolese trompetist en bandleider Daniel Dzidzonu het podium. Hij speelt in een grote bezetting met onder andere meerdere drummers, fluitisten en mensen die de snaren bespelen. Fela Kuti is een van zijn inspiratiebronnen. Afropop-zanger Amartey die Ghanese roots heeft mag de dag op het hoofdpodium afsluiten. 


Foto: Rosanne de Boer

Interessant is ook het programma in het Auditorium van het museum. Voor het Africa Now festival maakte iAfrica een selectie van diverse hedendaagse Afrikaanse films. Bezoekers kunnen onder andere kijken naar de Oegandese animatiefilm A Kalabanda ate my homework, de documentaire RwardArt over het groeiend aantal jonge, betrokken Rwandese artiesten en een Keniaanse speelfilm over een ziek meisje. Zij wordt door haar dorpsgenoten geholpen om haar droom waar te maken: superheld worden. Wie meer Afrikaanse films wil zien, wordt uitgenodigd om het filmfestival te bezoeken dat iAfrica in oktober in Den Haag organiseert.

Foto's en tekst: Rosanne de Boer  

 

 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}