Afrika Museum herdenkt afschaffing slavernij

Afrika Museum herdenkt afschaffing slavernij

BERG EN DAL – Op verschillende plaatsen in Nederland wordt rondom de datum 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. Het Afrika Museum in Berg en Dal herdenkt op 22 juni voor het 11e jaar op rij, dat de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen is afgeschaft.

Op 1 juli 1863 kwamen ruim 45.000 (oorspronkelijk Afrikaanse) tot slaaf gemaakte mensen vrij. Om dit te vieren organiseert het Afrika Museum op zaterdag 22 juni het Keti Koti Festival. Dan wordt er stilgestaan bij de slavernijgeschiedenis, maar kijkt men ook naar vandaag en de toekomst.

‘Verbroken ketenen’

Keti Koti betekent “verbroken ketenen” en herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan, zo zegt de organisatie van het festival.

Het Keti Koti Festival duurt van 13.00 tot 20.00 uur en wordt geopend op traditionele wijze door Winti-priesteres Marian Markelo met een plengoffer. Verder zijn er onder meer dans- en muziekoptredens, zoals zanggroep Black Harmony, die klaag- en troostliederen ten gehore brengt. Ook is er een Caraïbische Markt met bijzonder eten en een uitgebreid kinderprogramma.

Landelijk project ‘Sporen’

Het Afrika Museum vraagt of mensen een object of iets anders hebben dat verwijst naar het slavernijverleden. Of een bepaalde herinnering die niet vergeten mag worden.

Het museum roept mensen op om dit mee te nemen en te tonen aan het team van het project ‘Sporen’. Dit is een initiatief van het Landelijk Netwerk Slavernijverleden. Aparte verhalen worden dan op film vastgelegd. Die verhalen worden gearchiveerd en in de toekomst mogelijk gebruikt voor nieuwe exposities over het slavernijverleden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}