Berg en Dal koopt eerste volledig elektrische bedrijfswagen

Berg en Dal koopt eerste volledig elektrische bedrijfswagen

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal gaat voor het eerst een volledig elektrische bedrijfswagen aanschaffen. Dit ter vervanging van een oudere bedrijfswagen. De elektrische bedrijfswagen is drie maal duurder dan een nieuwe wagen die op benzine of diesel rijdt, namelijk 14.000 euro tegen 43.000 euro.

Toch is de aanschaf volgens het college van B&W een verantwoorde keuze, omdat de jaarlijkse lasten bijna even hoog zijn.

Zo bedragen de jaarlijkse kosten van de benzineauto 7.030 euro tegen 7.500 euro voor de elektrische auto. De beperkte jaarlijkse meerkosten (470 euro) passen goed bij onze duurzaamheidsambities, zo stelt het college.

Meer energiekosten benzineauto

De veel duurdere aanschaf van de elektrische wagen wordt vooral gecompenseerd door de energiekosten. Voor de benzineauto is dat jaarlijks 4.000 euro, tegen slechts 500 euro voor de elektrische auto.

Ook het jaarlijkse onderhoud/APK valt uit in het voordeel van de elektrische auto: 350 euro tegen 100 euro. Daarnaast betaalt de elektrische auto geen wegenbelasting en de benzineauto wel (280 euro).  

Waterstof mogelijk de toekomst

Van de 11 bedrijfsvoertuigen bij de buitendienst van Berg en Dal is er nog één die op basis van de huidige technieken vervangen kan worden door een elektrisch voertuig. De overige negen voertuigen van de gemeente blijven voorlopig op diesel rijden, omdat deze meer laadvermogen hebben en meer trekkracht op de heuvels. Ook kunnen ze gemakkelijker aanhangers trekken en veel meer vermogen leveren voor extra toepassingen zoals laadkranen, zoutstrooiers en borstels.

“Voor de middellange termijn pleiten wij regionaal voor de realisatie van waterstofvulpunten rondom Nijmegen, zodat we straks ter vervanging van de huidige diesels op waterstof kunnen gaan rijden,” zo schrijft het college in een informatienota.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}