Boodschappen doen in Duitsland? Eerst een coronatest doen

Boodschappen doen in Duitsland? Eerst een coronatest doen

Alleen met een negatieve coronatest mogen Nederlanders de Duitse grens nog oversteken. De Duitse Bondsregering heeft Nederland namelijk op rood gezet, omdat er in Nederland gemiddeld meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners geregistreerd worden. Iedereen die Duitsland vanuit Nederland binnen reist moet zich eerst hebben aangemeld via GRENSSTREEK – www.einreiseanmeldung.de

Testplicht

Bij het binnenreizen van Duitsland vanuit Nederland heb je een actueel negatief testresultaat op zak nodig. Het gaat hierbij om een PCR-test, PoC-sneltest of een zelftest onder toezicht van vakkundig personeel. De GGD verstrekt echter geen testbewijzen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Daarvoor moeten mensen naar een particuliere testlocatie. 

De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Voor de testplicht gelden een paar uitzonderingen: mensen op doorreis, en medewerkers van veiligheidsdiensten in de grensregio zijn vrijgesteld.

Grenspendelaars en familiebezoeken

Voor grenspendelaars en familiebezoeken geldt dat de test niet maximaal 48 uur, maar 72 voor het binnenreizen van Duitsland afgenomen moet zijn. Dit betekent in de praktijk dus dat mensen die tot deze groep behoren zich twee keer per week moeten laten testen. 

De Duitse Bondsregering gaat pas weer versoepelen wanneer de besmettingen in Nederland 14 dagen weer onder de 200 besmettingen per 100.000 inwoners liggen. Overtreders van de regels riskeren een boete.

Dezelfde regels gelden overigens voor reizigers die vanuit Frankrijk, Polen en Tsjechië de Duitse grens oversteken.

Foto: John Beckmann

Foto: John Beckmann

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}