Brandbrief Berg en Dal aan minister De Jonge over jeugdzorg

Brandbrief Berg en Dal aan minister De Jonge over jeugdzorg

BERG EN DAL – Het college van B&W van Berg en Dal heeft een brandbrief geschreven aan minister de Jonge van Volksgezondheid over de tekorten in de jeugdzorg. Dat heeft het college maandag bekendgemaakt.

Aangezien Berg en Dal relatief veel instellingen herbergt voor jeugdzorg, moet men jaarlijks 750.000 euro extra bijleggen op de jeugdzorg. Pas in 2021 komt er een wetswijziging, waardoor de kosten voor de jeugdzorg eerlijker worden verdeeld onder alle gemeenten. Tot die tijd zal Berg en Dal in totaal 4,5 miljoen euro uit de eigen financiële reserves moeten hebben bijpassen.

Compensatie met terugwerkende kracht

“U zult begrijpen dat wij dit niet vol kunnen houden. Wij verwachten dan ook compensatie met terugwerkende kracht,” zo schrijft het college aan minister De Jonge.

Berg en Dal roept de minister op om er op toe te zien dat de wetswijziging daadwerkelijk in 2021 zal worden doorgevoerd, en bovendien met terugwerkende kracht. Berg en Dal ziet zich anders genoodzaakt om nog forsere bezuinigingen door te voeren dan we toch al moeten, aldus het college.

“Dan worden onze inwoners ‘gestraft’ voor het feit dat we relatief veel instellingen hebben. Dat kan nooit de bedoeling zijn,” zegt het college.

Van oudsher veel instellingen

In de brief wordt er op gewezen dat Berg en Dal een prachtige gemeente is met een fantastisch landschap. Juist daarom hebben zich van oudsher veel instellingen in Berg en Dal gevestigd.

Sinds veel zorgtaken naar de gemeenten zijn overgeheveld, heeft de gemeente Berg en Dal te maken met het woonplaatsbeginsel. Dat houdt in dat Berg en Dal financieel verantwoordelijk is voor de kinderen die onder voogdij staan. Daarnaast ziet het college met enige regelmaat dat ouders zich in Berg en Dal vestigen als hun kind daar in een instelling komt.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}