College Berg en Dal: 'Niet te veel bos gekapt'

College Berg en Dal: 'Niet te veel bos gekapt'

BERG EN DAL – Het college van B&W van Berg en Dal is het niet eens met de kritiek dat er in de bossen van de gemeente te veel hout wordt gekapt en het natuurschoon daardoor voor een deel verdwijnt. Dat blijkt woensdag uit antwoorden van het college op raadsvragen van de fractie van Sociaal Groesbeek (SG).

Volgens de SG-raadsleden Hans Peters en Wiebo Kersten spreken veel inwoners er schande van dat er door Staatsbosbeheer zoveel hout wordt gekapt. Bos- en wandelpaden worden door diesel lekkende houtoogstmachines aan gort gereden en dieren hebben nauwelijks nog schuilplekken. Ook wordt er te weinig groen terug geplant, zo luidt het verwijt.

Biodiversiteit

Het college is het met een deel van de kritiek oneens, maar stelt wel dat zij het percentage te handhaven natuurbos in het Groesbeekse bos aan de lage kant vindt. Het natuurbos is het deel van het bos waar niet wordt gekapt.

Verder stelt het college dat het nadelig is voor de biodiversiteit en de bodem, dat alle gekapte bomen worden afgevoerd. De aanwezigheid van voldoende staand of liggend dood hout en van voldoende voedingsstoffen in de bodem, is namelijk erg belangrijk voor een gezond bos, aldus het college.

Schade niet altijd te vermijden

Daarnaast erkent het college dat er schade wordt veroorzaakt aan bospaden en de bodem door houtoogstmachines, maar dat deze plaatselijke schade niet altijd is te vermijden.

Het college legt uit dat het bos er direct na de kap gehavend uitziet. Echter, door de groeikracht van nieuwe zaaiingen worden de open of uitgedunde plekken binnen enkele jaren weer opgenomen in het bos en ontstaat zo een afwisselend bosbeeld, aldus het college.

Voldoende ruimte voor boomkap

Het bos in de gemeente biedt naar mening van het college objectief gezien nog voldoende ruimte om bomen te kappen, zonder dat dit een negatieve invloed hoeft te hebben op het bos als totaal. Het zijn vooral de kapwerkzaamheden “die het gevoel geven van een omvangrijke houtoogst”.

Het college benadrukt dat het in eerste instantie de taak is van Staatsbosbeheer om nut en noodzaak van het kappen van bomen uit te leggen aan de inwoners. Het college heeft Staatsbosbeheer in gesprekken gewezen op de onrust bij de inwoners en de kritiek op de houtkap. Men heeft Staatsbosbeheer aangeraden daarover goed te blijven communiceren met de inwoners.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}