Column van Vincent Cantrijn: Naastenliefde

Column van Vincent Cantrijn: Naastenliefde

REGIO – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Het is een paar jaar rustig geweest aan het Anima Mundi-front, maar afgelopen weken kwam het veelbesproken kunstwerk van Huub Kortekaas weer in het nieuws. Al in 2006 werd een poging ondernomen om dit kunstwerk van honderd meter lengte ergens in Winssen te realiseren. Nou ja, kunstwerk... Het moet een mytische plek worden waar mensen als vanzelf stil zijn en zichzelf de drie grote levensvragen stellen: Wie ben ik? Wat is de zin van mijn leven? Hoe geef ik mijn leven vorm? Dan praat je toch ergens over. Toch zijn er ook kunstwerken die zelf deze existentiële levensvragen zullen stellen. Neem de joekel van een wolf die als kunstwerk op de Waalkade geplaatst gaat worden. Dat beest moet zich toch ook in alle ernst afvragen: “Wat doe ik hier en wat is de zin van mijn bestaan?” De wolf heeft om zijn nek een lauwerkrans als verwijzing naar het Romeins verleden van Nijmegen. Ik hoop dat er een bordje bij komt te staan waarop dit wordt uitgelegd. Arme Andreas Hetfeld. Werkt zich al een paar jaar een slag in de rondte om een uniek Romeinenmasker op reuzeformaat te maken en zoekt stad en land af naar financiers. Gaat een wolf met benen van een speelgoedpop met de Romeinse eer strijken. Het wachten is op een motie van de Partij van de Dieren die de zinloosheid van deze wolf ter discussie stelt.

Tekst gaat verder onder de video.

Opstand

Terug naar Winssen. In 2014 strandde een nieuwe poging om Anima Mundi te realiseren vanwege een dorpsbrede opstand.  Nu heeft Huub Kortekaas bedacht om het  kunstwerk bovenop het dak van een gebouw van honderd meter langs de dijk te plaatsen. Dat lijkt me een lang gebouw voor Winssen, maar kunstenaars kijken blijkbaar niet op een meter meer of minder. De inwoners van Winssen wel. “Wij zijn niet tegen de kunstenaar; wij zijn voor het dorp,” aldus de Cruijffiaanse uitspraak van een van de tegenstanders. De gemeente Beuningen zit er al jaren gruwelijk mee in de maag. Pim Verbeeten, raadslid van Kernachtig Wijchen, wil de gemeente Beuningen wel een handje helpen. Pim heeft de zingeving van zijn leven ontdekt. Doodleuk stelde hij voor om Anima Mundi dan maar in Wijchen te plaatsen. Een mythische vorm van intergemeentelijke naastenliefde. Mooi is dat. Als de inwoners van Beuningen geen windmolens willen dan zie ik Pim en met hem heel Kernachtig Wijchen nog niet zo gauw roepen: “Zet ze dan maar in Wijchen neer.” Zo ver gaat de intergemeentelijke naastenliefde niet.  

Ook in Museumpark Oriëntalis wordt aan zingeving gedaan. Er zijn plannen gemaakt om die zingeving fors te vergroten; o.a. met een Bedoeïenenglamping, 40 logeerwoningen in Joodse stijl en wat nieuwe villa’s op het parkeerterrein. De bewoners van de bestaande villa’s stromen niet over van naastenliefde. Die zijn tegen nieuwe villa’s onder het motto: wij hebben al een villa. Het College van Berg en Dal wil de plannen voor een deel financieren en hoopt dat de gemeente Nijmegen dit ook gaat doen.  Mission impossible qua intergemeentelijke naastenliefde.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}