Column van Vincent Cantrijn: Schoenenwinkel

Column van Vincent Cantrijn: Schoenenwinkel

GROESBEEK – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. Tot en met 1 juni is er helaas geen radio-uitzending, maar gelukkig wel een column! De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

De opening van de horeca was met stip het belangrijkste nieuwsitem van de afgelopen week. Mark Rutte heeft gesproken. Per 1 juni mag de horeca om 12.00 uur ’s middags weer open; de terrassen ook. Weliswaar met allerlei beperkende maatregelen, maar het begin is er. Het leidde overal tot hetzelfde initiatief van horecaondernemers. Ze kwamen met plannen tot uitbreiding van het aantal m² voor de terrassen, het liefst met tijdelijke kwijtschelding van precariokosten. Gemeenten schoten bereidwillig in de “kom-maar-met-voorstellen” modus en beloofden soepel met regels om te gaan. In Wijchen werd een proefopstelling van een superterras op de Markt neergezet. Met succes. De gemeente heeft toestemming gegeven. Ook in Druten, Nijmegen en Beuningen zijn vergelijkbare initiatieven ontplooid. Dan kon Groesbeek natuurlijk niet achterblijven. Altijd al een horecaminnend dorp geweest.

Vrijthof

De horecaondernemers van Groesbeek willen van het Marktplein een soort Vrijthof maken. Nu zijn de grootte en de ambiance van het Vrijthof in Maastricht van een iets andere orde dan die van het Marktplein in Groesbeek, maar dat doet er niet toe. Het gaat om het idee. De gemeente is enthousiast. De  eigenaar van een schoenenwinkel aan het Marktplein niet. Wat heet. Hij is faliekant tegen. Verruiming van de terrassen betekent opofferen van een paar kortparkeerplaatsen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Iets meer dan vijftig meter verderop is weliswaar een grote overdekte gratis parkeergarage, maar dat vindt hij te ver weg voor zijn klanten. En nu komt het ongelofelijke. Hij zegt dat hij veel klanten heeft uit Nijmegen-Oost en Brakkestein en die willen vlak voor de deur parkeren. Vrij vertaald is zijn bezwaar als volgt samen te vatten: als een Groesbeker op een terrasstoel bier zit te drinken kan een Brakkensteiner of Nijmegen-Ooster daar zijn auto niet kwijt om schoenen te kopen. Wat een onvoorstelbare ellende.

De coronacrisis moeten we samen oplossen. De media staan er bol van. Internationaal, nationaal, regionaal en lokaal moeten de handen ineen geslagen worden. Ik zal Groesbeek daarom een handje helpen. Allereerst met een dringende oproep aan de bewoners van Nijmegen-Oost en Brakkenstein om voortaan niet meer naar Groesbeek te gaan voor nieuwe schoenen. Er zijn in Nijmegen zat schoenenwinkels en die hebben het ook zwaar in deze tijden. Koop lokaal! En zo ver is het voor jullie niet fietsen naar die winkels. Scheelt een hoop onnodige kilometers. Vervolgens doe ik een oproep aan de schoenenwinkelier in Groesbeek om alleen schoenen met extra stevige zolen en hakken te verkopen. Dan kunnen Groesbekers zonder problemen de vijftig meter naar de gratis parkeergarage wandelen zonder zere voeten te krijgen. Er is geen enkele reden te bedenken waarom iedereen geacht wordt daar te parkeren en schoenenkopers niet. Dan zullen de horecaondernemers niet moeilijk doen om na sluitingstijd van de schoenenwinkel een terrasstoel voor hem te reserveren, inclusief een paar biertjes voor de bereidwillige medewerking. Iets samen oplossen moet ook voor een schoenenwinkel niet zo moeilijk zijn.

Vincent Cantrijn
Columnist

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}