Column Vincent Cantrijn: Ideologie

Column Vincent Cantrijn: Ideologie

Columnist Vincent Cantrijn schrijft iedere week over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Ideologie

Een fusie van Gewoon Nijmegen, Stadspartij Nijmegen en VoorNijmegen.Nu lijkt me te veel gevraagd. Aldus een achteloze zin in mijn column van vorige week. Daar kwam ik volgens een vaste volger niet zo maar mee weg. Dat vereiste toch een onderbouwing. Zonder een gedegen bestudering van de drie partijprogramma’s durf ik te stellen dat verschil in ideologie de reden is. Hoewel je het maar nooit weet met ideologieën. Want in Groesbeek gaan stemmen op om GroenLinks en PvdA te laten fuseren om zo tegenwicht te kunnen bieden aan de blokvorming van de lokale partijen in de polder en in Berg en Dal. Dan praat je toch over een opmerkelijk initiatief om ideologische kloven te overbruggen. Landelijk lukt het voor geen meter. In Groesbeek doen ze er niet moeilijk over. Angst voor het lokale blok vraagt ideologische offers.

De linkse partijen hoeven in Nijmegen voorlopig geen angst te hebben voor een gebundeld lokaal blok. Dus hoeven ze ook niet voorzichtig na te denken over een fusie. Alleen het idee al. Dat zou in Nijmegen een ideologische strijd van jewelste geven. Want samen optrekken is niet meer een vanzelfsprekend iets. Dat is afgelopen week wel gebleken met de discussie over Museum het Valkhof. Noël Vergunst wil zestien miljoen euro uittrekken om het museum van de ondergang te redden. Daags voor de raadsvergadering over dit voorstel stond er een paginagroot artikel in de Volkskrant met even leerzame als dramatische cijfers over bezoekersaantallen en de financiële consequenties om dat een beetje op orde te krijgen. Een maand geleden maakte ik in mijn column een vergelijking tussen de gemeentelijke aankoop en doorverhuur van het Museum het Valkhof met de aankoop en doorverhuur aan NEC van het Goffertstadion. Nog een keer zo’n financiële ellende moest Nijmegen toch bespaard blijven. Diverse raadsleden maakten afgelopen woensdag tijdens het raadsdebat dezelfde vergelijking. Ik heb absoluut niet de illusie dat dit kwam omdat ze mijn column hadden gelezen. Een beetje raadslid moet zonder mij toch ook aan zijn of haar water voelen dat zestien miljoen euro niet automatisch terugkomen via de huuropbrengsten. Zeker niet als hiervoor de jaarlijkse bezoekersaantallen verhoogd moeten worden van 71.000 naar 125.000. Dat is toch een serieuze stijging. De PvdA wil daarom een gedegen marktonderzoek. Dat zal er zeker komen. Maar je kunt er gif op innemen dat de marktonderzoekers met droge ogen zullen bewijzen dat dit geen enkel probleem is. Want het is eerder regel dan uitzondering dat de weg naar de hel met zwaar tegenvallende bezoekersaantallen geplaveid is met veel te optimistische marktonderzoeken.

De raad legt niet zo maar zestien miljoen op tafel. Dat ‘niet zo maar’ werd onderbouwd met de bekende riedels als ‘dit is het maximale bedrag; geen cent meer’ en ‘wij willen als raad continu op de hoogte gehouden worden over de exploitatie’ en natuurlijk de quote ‘het museum moet toekomstige tegenvallers zelf opvangen’. Zo gaat de raad langzaam maar zeker met elkaar een trechter in, waar ze straks niet meer uit kunnen. Daar kan geen ideologie tegenop.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}