Corona noopt tot maatregelen wijkonderhoud Dar in Berg en Dal

Corona noopt tot maatregelen wijkonderhoud Dar in Berg en Dal

BERG EN DAL – Gemeente Berg en Dal en Dar nemen vanwege het coronavirus maatregelen voor wijkonderhoud. Dit betekent dat Dar helaas niet al het werk voor 'grijs en groen' kan uitvoeren. Door het coronavirus en de RIVM-richtlijnen zijn er minder mensen beschikbaar om het werk te doen.

Samen met Dar probeert de gemeente met de mensen en middelen die zij hebben, de leefomgeving schoon te houden. Ondanks alle inspanningen lukt dit waarschijnlijk de komende tijd niet overal.

Aantal medewerkers verplicht thuis

Een aantal medewerkers, die werken bij Dar of via WerkBedrijf Rijk van Nijmegen (WBRN), moeten vanwege de richtlijnen preventief thuisblijven. Doordat minder mensen het werk kunnen doen, kan het zijn dat de leefomgeving er minder mooi uitziet, bijvoorbeeld door meer onkruid of groen in parken.

Wethouder Fleuren: 'Wat we met een kleinere groep medewerkers van Dar nog wel kunnen doen, blijven we natuurlijk doen, zolang de RIVM richtlijnen dat verstandig achten. Maar het gaat niet lukken om op dezelfde voet verder te gaan dan we gewend zijn. We rekenen in deze vreemde Corona-tijden op het begrip van onze inwoners en danken hun daarvoor bij voorbaat,' aldus Fleuren.

Werkwijze Dar

Dar is dit seizoen al begonnen met het weghalen van onkruid in de plantvakken. Door het vroege voorjaar, het ontbreken van een echte winter en minder mensen, kan Dar op dit moment niet alle plantvakken in de gemeente Berg en Dal goed bijhouden. Er wordt voorrang gegeven aan plantvakken bij bijvoorbeeld doorgaande wegen en centra. Dar houdt hierbij ook rekening met de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld door het snoeien van overhangend groen.

Met het snoeien van vaste planten en heestervakken loopt het bedrijf op schema. De verwachting is dat dat werk binnenkort kan worden afgerond.

Ook het weghalen van onkruid op bijvoorbeeld de stoep en wegranden gaat door. Er wordt geborsteld, gebrand en geveegd.

Hulp bewoners

Bewoners die zelf de handen uit de mouwen willen steken om de omgeving netjes te houden kunnen wat Dar betreft bijvoorbeeld zwerfafval opruimen als Wijkheld. Zij krijgen dan knijpers en zakken van Dar. Aanmelden kan via wijk-helden.nl.

Wijkhelden moeten zich uiteraard wel houden aan de richtlijnen van het RIVM. Willen inwoners zelf een groenvak onderhouden? Dat kan, maar ook dit moeten inwoners in overleg met Dar doen. Hierbij gelden ook de maatregelen van het RIVM. Dat betekent: werk zoveel mogelijk alleen of met het gezin. Doen toch anderen mee? Houd dan altijd 1,5 meter afstand.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}