Dit is waarom de Duitse brandweer bij jou komt blussen

Dit is waarom de Duitse brandweer bij jou komt blussen

MILLINGEN – Een brand blussen op tien minuten afstand lijkt heel vanzelfsprekend. Toch is dat niet altijd zo. De brandweer uit Millingen aan de Rijn zou ongeveer een half uur moeten wachten op versterking van de brandweer uit Ubbergen of Nijmegen aan de Nederlandse kant van de grens, maar door hun samenwerking met het brandweerkorps uit Rindern, bij Kleef, hoeven ze nog maar tien minuten te wachten op versterking. “Daar waar mensenlevens in gevaar zijn is het belangrijk om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn, en dan zijn we met onze Duitse collega’s echt in het voordeel nu,” benadrukt Peter Heijmen, groepschef van de brandweer uit Millingen aan de Rijn.

Tekst gaat verder onder video:

De basis voor de samenwerking is al in 1971 gelegd. Er brak een brand uit bij een boerderij die precies op de grens van Nederland en Duitsland stond en dus wist men niet wie gebeld moest worden. Uiteindelijk zijn allebei de korpsen uitgerukt en hebben ze samen de brand geblust, vertelt Peter Heijmen. Uit deze samenwerking is ook een vriendschap ontstaan zo vult zijn Duitse collega Daniel Kuhnke aan. Zo ligt bijvoorbeeld de opa van een van de brandweermannen uit Rindern in het ziekenhuis en namens het korps uit Millingen wordt er dan een kaartje gestuurd. Hij was de eerste generatie en zijn kleinzoon, derde generatie is nu in dienst bij Rindern. Als het over de vriendschap gaat wordt er heen en weer ook nog gewedijverd over welk korps het beste bier kan drinken op de gezamenlijke barbecues.

Materiaal uitwisselen

Om de samenwerking beter te laten verlopen is er ook het nodige materiaal uitgewisseld. Zo kwam men erachter dat de brandslangen uit Rindern en Millingen een ander formaat hebben en dus niet op elkaar passen, vertelt Kuhnke. Daarvoor is een oplossing gekomen in de vorm van een koppelstuk, dat ze in Rindern oranje hebben geschilderd. Zo kan iedereen hem sneller vinden, “de kameraden uit Millingen hebben zelf ook koppelstukken maar die zijn niet in zwart, rood, goud geschilderd” vertelt de ‘Löschzugführer’ lachend. Verder is er onder andere een lichtkrant, en een portofoon uitgewisseld waardoor het contact tussen de twee kazernes een stuk directer wordt.

Leren van elkaar

Van elkaar leren doen de twee korpsen ook. “Nou onze collega’s in Rindern zijn echt meesters in schoorsteenbrand bijvoorbeeld, die hebben ook echt een paar schoorsteenvegers in dienst, en zij brengen ons echt iets bij over schoorsteenvegen” vertelt Heijmen. “Millingen is juist wezenlijk verder in luchtventilatie dan wij zijn”, vertelt Kuhnken als hem wordt gevraagd wat hij van de Nederlanders heeft kunnen leren.

Hoge en lage druk

Ook de voor- en nadelen van blussen met hoge en lage druk is iets waar de beide kampen van leren. Waar hoge druk sneller is omdat het door een minder zware slang gaat en voldoende heeft aan te tank uit de brandweerwagen, koelt de lage druk weer beter maar is er meer tijd nodig voordat die slang gebruikt kan worden omdat die eerst moet worden uitgerold en moet worden aangesloten op bijvoorbeeld een brandkraan of een meertje. In het begin lachten we die Duitsers met hun zware slangen een beetje uit vertelt Peter Heijmen, maar je ziet nu dat binnen de Nederlandse brandweer toch ook weer vaker met de lage druk wordt gewerkt dus misschien liepen de Duitsers al wel al die tijd op ons voor terwijl wij dachten dat het andersom was.

Officiële samenwerking

Heijmen vertelt dat zij al tientallen keren hulp hebben gehad van de Duitse brandweer, maar zelf zijn ze pas één keer aan het blussen geweest aan de andere kant van de grens. Dat de brandweermannen uit Millingen nog maar één keer de grens over zijn gegaan heeft twee redenen volgens Heijmen. Je hebt te maken met bureaucratie en regels en in Duitsland gelden weer andere regels dan in Nederland daarnaast merk je dat het even wennen is dat wij ook gealarmeerd kunnen worden “Oh ja we kunnen die Hollanders ook laten komen want die zitten net over de grens.” Met hulp van de Euregio is er nu sinds drie jaar een officieel document opgesteld dat deze samenwerking moet verbeteren. Door het convenant dat juridisch dicht is getimmerd door het consulaat in Duitsland moet duidelijk worden wie waar verantwoordelijk voor is zodat er duidelijkheid toeneemt en bureaucratie afneemt. Door de steun van de Euregio kan nu ook samen worden geoefend en dat werkt misschien nog wel het beste.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de omroepen Antenne Niederrhein en REGIO8.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}