Dome Vrijheidsmuseum Groesbeek volledig hersteld na sneeuwval

Dome Vrijheidsmuseum Groesbeek volledig hersteld na sneeuwval

GROESBEEK – De dakconstructie van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is weer helemaal hersteld na de hevige sneeuwval. De luchtgedragen dome van het museum is in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 februari plaatselijk ingezakt boven de entreehal. Dit koepeldak, dat aan de bovenkant van een parachute doet denken, kon strakker worden opgepompt, waardoor de schade beperkt bleef.

Na de hevige sneeuwval, in combinatie met een sterke oostenwind, ontstond er een ophoping van stuifsneeuw op het dak aan de westzijde van het Vrijheidsmuseum. Het eerste aanzicht was verontrustend, maar een week later is de dome van het museum weer volledig in zijn oorspronkelijke vorm hersteld.

Tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Vrijheidsmuseum

Parachutevorm

De kenmerkende parachutevorm is terug en er is geen schade ontstaan aan de collectie en de inventaris. Wel is er volgens het museum enige materiële schade aan enkele installatie-onderdelen.

Het duurzame en modern-technologische museumgebouw werd geopend in september 2019. Groesbeek had toen en nu nog steeds de primeur: het gebouw is in zijn soort het eerste en enige ter wereld. Het geavanceerde dak, een Shaded Dome, bestaat uit een geïsoleerde luchtgedragen hal, een netwerk van staalkabels en een van hi-tech textile gemaakte overkapping.

Volledig aardgasvrij

Daarnaast is het museum volledig aardgasvrij. De warmte- en koudevoorziening wordt gerealiseerd door warmtepompen. Een deel van de elektrische energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Het museum heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat; in de zomer zorgt het dubbele ‘tropendak’ voor de nodige koeling. De bouwwijze heeft een zeer lage CO2 footprint en past in de nieuwe MPG-norm (Milieu Prestatie Gebouwen).

Amerikaanse parachutisten

Het huidige gebouw van het voormalige Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 bereikt een hoogte van 12 meter en vertoont een sterke gelijkenis met een enorme parachute. Die herinnert aan de dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten op de landingsterreinen langs de Wylerbaan en op Klein Amerika in Groesbeek op 17 september 1944 en aan de slagvelden van het grote Rijnlandoffensief op 8 februari 1945.

Het voormalige Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 tot 2019:

Lees ook:

DAK VAN VRIJHEIDSMUSEUM ZAKT IN DOOR '3000 KILO SNEEUW'

VRIJHEIDSMUSEUM OPEN NA EEN JAAR BOUWEN

NATIONAAL BEVRIJDINGSMUSEUM HEET VANAF SEPTEMBER VRIJHEIDSMUSEUM

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}