Geen Nederlandse steun voor grensondernemers

Geen Nederlandse steun voor grensondernemers

REGIO – Grensondernemers vallen tussen wal en schip als het gaat om de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (Tozo) die door de overheid in het leven is geroepen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Door een verschil in wetgeving tussen Nederland en Duitsland zijn er zo’n 1200 ondernemers die hierdoor niet op financiële steun kunnen rekenen. Irma van de Scheur, wethouder Economische zaken en werkgelegenheid in Berg en Dal, gaat proberen het pijnpunt opnieuw landelijk onder de aandacht te brengen.

Op dit moment is het woonadres bepalend om in aanmerking te komen voor de Tozo. In Duitsland is juist het vestigingsadres van het bedrijf doorslaggevend als het gaat om financiële steun voor ondernemers. Op deze manier kan een Nederlandse ondernemer die in Duitsland woont maar zijn bedrijf in Nederland heeft dus bij geen van beide overheden rekenen op ondersteuning. Afgelopen donderdag werden er al Kamervragen gesteld in de Tweede Kamer over dit onderwerp maar het landelijke Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt niet van plan haar regeling te veranderen.

Gemeente Berg en Dal

In de gemeente Berg en Dal is ook een aantal ondernemers dat met dit probleem te maken heeft. De ondernemers hebben contact met de gemeente opgenomen omdat ze met lege handen staan, vertelt de wethouder. "Het is verschrikkelijk om te zien dat sommige dingen zo geregeld worden en dat uitzonderingen uiteindelijk tussen wal en schip vallen", aldus Van de Scheur. “Ik heb de ambtenaren opnieuw erop aangestuurd dit probleem echt serieus op te pakken."

Samen met Maastricht

Van de Scheur wil nu contact zoeken met de gemeente Maastricht om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. De Limburgse gemeente is de centrale plek waar alle grensondernemers kunnen aankloppen voor de aanvraag van een lening voor bedrijfskapitaal. “We moeten dit gezamenlijk aanpakken, zeker gezien de financiële situatie van de meeste gemeenten op dit moment", zo legt Van de Scheur uit. “De contacten met Kranenburg zijn goed, dus we gaan ook zeker met hen contact opnemen", gaat de wethouder verder.

Nederland vs. Europa

Op dit moment staat het Nederlandse kabinet tegenover de Europese Commissie met haar standpunt. Kortgezegd is het argument van het kabinet dat de Tozo een bijstandsuitkering is. De Europese Commissie beargumenteert juist dat de Tozo een zogeheten ‘bijzondere non-contributieve uitkering’ is. Voor beide uitkeringen gelden andere regels. Wellicht overtuigen de beide instanties elkaar nog van hun gelijk of hebben de initiatieven zoals die van de gemeente Berg en Dal nog invloed op de uiteindelijke stand van zaken.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de omroepen Antenne Niederrhein en REGIO8.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}