Gemeente 'gedwongen' akkoord met bouwplan oude gemeentehuis Beek

Gemeente 'gedwongen' akkoord met bouwplan oude gemeentehuis Beek

BEEK – Wat betreft het oude gemeentehuis in Beek heeft de gemeente Berg en Dal waarschijnlijk geen andere mogelijkheid dan akkoord te gaan met de bouwplannen van de Nijmeegse ontwikkelaar Ton Hendriks. Dat zei wethouder Nelson Verheul van Berg en Dal zondagmiddag in het radioprogramma “Studio de Streek” van streekomroep RN7.

Verheul is in principe ook niet per se tegen de plannen van Hendriks, want de gemeente kampt met een tekort aan woningen en heeft behoefte aan bouwplannen.

Ontwikkelaar Hendriks gebruikt kruimelregeling

Volgens Verheul gaat Hendriks gebruikmaken van een zogeheten “Kruimelregeling” en heeft de gemeente geen gronden om te weigeren. “Als Hendriks de bouw van de appartementen en het parkeren allemaal goed regelt, dan kan ik niet anders dan een vergunning verlenen,” aldus de wethouder. “Onze advocaten hebben dat goed uitgezocht.”

Hij zegt die vergunningverlening in zekere zin ook niet als negatief te beschouwen, omdat hij graag woningen wil bouwen. “Ik zit met een grote bouwopgave en op die locatie kunnen we heel goed woonruimte creëren,” zo stelt Verheul.

Het oude gemeentehuis in Beek is in 2014 aan ontwikkelaar Hendriks verkocht voor 600.000 euro, onder voorwaarde dat de gemeente zou meewerken om daar woonruimte te creëren. Hendriks is daarop bouwplannen gaan maken, maar tot twee keer toe vond de buurt de plannen te massaal. Verheul wijst er op dat het oude gemeentehuis in Beek destijds is verkocht, zonder de buurt daarin op een of andere manier te betrekken.

Wethouder verwacht binnenkort aanvraag Hendriks

De gemeenteraad steunt de buurt, waarop Hendriks is overgestapt op de zogeheten kruimelregeling. Verheul: “Ik verwacht binnenkort een aanvraag van Hendriks te ontvangen.”

De kritiek dat Hendriks met de kruimelregeling de gemeenteraad buitenspel zet, vindt niet echt weerklank bij Verheul. De wethouder benadrukt dat je als gemeenteraad niet altijd alles kunt realiseren precies zoals jij het wilt. “De gemeente Berg en Dal moet in tien jaar tijd duizend woningen realiseren. Die grote woonbehoefte moet je meenemen in je overwegingen,” aldus de wethouder.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}