Grote maquette Orientalis toont voor het eerst paradijsrivier

Grote maquette Orientalis toont voor het eerst paradijsrivier

REGIO – Museumpark Orientalis opent op donderdag 2 juli officieel de expositie ‘Op weg naar het paradijs’, tot 25 oktober te zien. Eén van de blikvangers is volgens het museum in Heilig Landstichting de grote maquette van de paradijsrivier. Die is dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten voor het eerst gereconstrueerd.

De vrouwelijke farao Hatsjepsoet ging zoals velen op weg naar het paradijs, begeleid door ‘oorsprongsverhalen van voorouders’. Orientalis meldt dat in de zomer van 2018 is ontdekt dat haar expeditie Oost-Afrika bezocht, volgens DNA-onderzoek en skeletvondsten inderdaad de bakermat van de mensheid. Dat bracht Tom Buijtendorp, auteur van het boek ‘Het ware paradijs’, op het idee dat het paradijsverhaal uit Genesis ook een kern van waarheid kan bevatten. Dit revolutionaire inzicht is met zijn hulp aan de hand van maquettes, replica’s, 1 op 1 reconstructies en eeuwenoude voorwerpen voor het eerst in beeld gebracht.

Zuilengalerij

Een replica van de zuilengalerij met wandreliëf en een grote maquette van de Hatsjepsoet tempel tonen hoe de farao haar paradijsexpeditie ongekend realistisch liet afbeelden. Een replica van een Egyptische graftombe en paradijswand uit de Cenakelkerk – gelegen naast Museumpark Orientalis – illustreert hoe het Egyptische paradijsbeeld tot in het heden doorwerkt.

Australië

De tentoonstelling visualiseert hoe de eerste mensen het paradijs in twee stromen in oostelijke richting verlieten. De eerste uittocht eindigde in Australië en klinkt mogelijk door in het verhaal van de broedermoord van Kaïn. De tweede uittocht bracht mensen naar het Midden-Oosten waar ze de Toren van Babel bouwden en vandaar naar de rest van de wereld trokken.

Abrahamitische religies

Het tweede deel van de tentoonstelling illustreert hoe een mondelinge ‘Out of Africa’ herinnering zich mogelijk ontwikkelde tot het paradijsverhaal van de drie Abrahamitische religies (jodendom, christendom en islam), samen de helft van de wereldbevolking.

Aansluitend kan de bezoeker in het paradijselijke
museumpark van 30 hectare zelf op weg naar het paradijs om bijvoorbeeld in de woestijn de Toren van Babel en tent van Abraham te bezoeken. Ook kunnen bezoekers rondlopen in een oud dorp aan de Perzische Golf waar ooit Gilgamesj voorbijtrok en via het Egyptische Huis teruggaan naar de tijd van Hatsjepsoet.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}