Herdenken in 2020: 'Het was steeds omschakelen'

Herdenken in 2020:  'Het was steeds omschakelen'

REGIO – Ook de herdenking van 75 jaar vrijheid had natuurlijk te lijden onder het coronavirus. Bijna alle geplande evenementen konden niet doorgaan. Eind vorig jaar is het jaar van 75 jaar vrijheid wel volgens plan gegaan, midden maart veranderde alles.

Toch kijken betrokkenen met tevredenheid terug op het jaar. Piet Timmermans, voorzitter van het 4 en 5 mei comité, en Wiel Lenders, directeur van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, moesten voortdurend omschakelen vanwege de veranderende corona situatie, maar konden er toch nog een mooie herdenking en viering voor zichzelf en voor anderen kunnen maken.

Tekst gaat verder onder de video.

Timmermans richtte zich met zijn comité vooral op kinderen: “75 jaar vrijheid gaf ons de gelegenheid veel meer voor jongere kinderen te organiseren. Kinderen van 4 tot 12 jaar wilden we meenemen in het verhaal dat zich 75 jaar geleden afspeelde. Van de lessen, spelletjes en opdrachten wilden we een videoreportage maken zodat dit de komende jaren ook in het onderwijs gebruikt zou kunnen worden.” Het bevrijdingsfestival zou uiteraard niet alleen voor kinderen zijn, maar dat kon door de omstandigheden niet doorgaan.

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is wel grote delen van het jaar open geweest, uiteraard met een reserveringssysteem. Museumdirecteur Wiel Lenders leidde ons rond in het kort geleden vernieuwde museum. Hij vertelt: “Het museum neemt je mee in dat wat er zich 75 jaar geleden afspeelde, maar dan vanuit ieder perspectief. We hadden al vrij snel erg veel reserveringen. Toen we midden maart te horen kregen dat we helaas heel veel moesten gaan aanpassen, was dit een grote omschakeling. We mochten plots nog maar groepen van 30 mensen naar binnen laten.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}