'Meer woningen en meer opgespoorde wietplantages in Berg en Dal'

'Meer woningen en meer opgespoorde wietplantages in Berg en Dal'

GROESBEEK – Betere opsporing van hennepplantages, meer wijkagenten de wijk in en in die wijken meer huizen. Dat zijn de voornaamste plannen van de gemeente Berg en Dal. De doelen werden bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, die donderdagavond plaatsvond in de Mallemolen in Groesbeek.

Opsporen

Volgens burgemeester Slinkman kan het niet zo zijn dat er zo weinig plantages worden aangetroffen in de gemeente. Daarom moet er volgens hem actiever gezocht worden naar hennepplantages: "Als je kijkt naar omliggende gemeenten, zeker verder weg, wat er gemiddeld zou moeten zijn [aan plantages, red.] dan pakken we daar veel te weinig van."

De opsporing van wietkwekerijen moet niet alleen in Groesbeek, de grootste kern, plaatsvinden, maar ook in de buitengebieden. "Ik zou de vizier wel eens willen richten op het buitengebied. Er zijn ontzettend veel boerderijen die niet meer in bedrijf zijn maar waar grote lege bijgebouwen staan, wat gebeurt daar allemaal? Als ik een crimineel was dan zou ik de omgeving van Groesbeek en Millingen heel aantrekkelijk vinden," aldus de burgemeester.

Tekst gaat verder onder de video.

Wijkagenten

Aansluitend bij het onderwerp criminaliteit is het plan om meer wijkagenten "achter het bureau vandaan te halen." De burgemeester ziet graag de "hele goede en toegewijde mensen" meer in de wijken om, naast het opsporen van criminaliteit ook een beter netwerk rond de agenten te creëren.

Trots

Een gasthuis voor ouderen in Millingen en nieuwbouw in Leuth zijn twee prestaties waar de gemeente erg trots op is volgens de burgemeester. Het gasthuis is door een renovatie open kunnen blijven voor de oudere inwoners van de polder. Verder zijn er nieuwe woningen gerealiseerd bij Leuth om inwoners die een eigen huis zoeken in de gemeente te houden.

Desondanks moet er meer gebouwd worden: "Er zijn zoveel mensen die graag een woning willen, of het nu ouderen zijn die uit een groot huis willen of starters die eindelijk eens bij vader en moeder weg willen maar wel in het dorp willen blijven. Dat lukt nog onvoldoende. Er wordt niet genoeg gebouwd, niet in een voldoende tempo, dus veel meer woningen voor starters maar ook voor ouderen zodat er doorstroomhuizen vrijkomen. Dat zou ik heel graag willen." De burgemeester geeft aan ook te willen kijken naar nieuwe woonvormen zoals tiny houses, en om vernieuwend te bouwen zodat het klimaat gespaard blijft. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}