Nijmeegse Club Goud organiseert landelijk contactloze concerten

Nijmeegse Club Goud organiseert landelijk contactloze concerten

REGIO – Om een glimlach op het gezicht te toveren en hun eenzaamheid in coronatijd een beetje te verlichten, lanceerde Club Goud een crowdfundingcampagne om contactloze buitenconcerten voor ouderen in woonzorglocaties te organiseren.

"De belangstelling hiervoor is zo groot dat er uit het hele land ruim 320 aanvragen binnen kwamen, waarvan de helft al gerealiseerd is", vertelt Club Goud-vrijwilliger Aline Oosterhof.

Meerdere buitenconcerten op één dag

‘We begonnen half maart, toen bekend werd dat ouderen in woonzorglocaties geen bezoek meer mochten ontvangen’, legt Oosterhof uit. ‘Nu we twee maanden bezig zijn, hebben we zelfs meerdere buitenconcerten op één dag gepland staan.’ Zelf is ze deze week bij een concert in Berg en Dal van de Nijmeegse Noor Groenen en haar zus Jolien in de tuin van woonzorgcomplex Vlindertuin. Voor de ramen op de verschillende verdiepingen zitten ouderen die enthousiast meewiegen en zwaaien. Sommigen zingen zelfs mee met bekende liederen als De Vlieger van André Hazes.

Dynamiek

Dit is de derde keer dat Noor Groenen optreedt voor Club Goud. "We kiezen voor een repertoire dat herkenning oproept met veel nummers die ouderen kunnen kennen en meezingen. Voor vandaag heb ik mijn zus gevraagd mee te doen. We geven hier twee concerten. Bij het eerste waren er ook een paar bewoners die buiten zaten. Dat gaf weer een andere dynamiek dan een publiek dat door de ramen meeluistert. Maar nu is ook het behoorlijk koud. Wij zingen zelfs met onze winterjas aan."

Lees verder onder de foto.

Foto: Rosanne de Boer


Jong en oud

Door de coronamaatregelen konden de ouderen van woonzorglocaties niet alleen geen bezoek meer ontvangen, maar waren ook alle activiteiten in de gezamenlijke ruimtes afgelast. Om hen op te vrolijken bedacht Club Goud de contactloze buitenconcerten. "Elke glimlach is er één. Als ze maar even niet aan corona denken en het missen van contact, is het initiatief geslaagd", vindt Oosterhof. Moniek van Daal is de oprichtster van Club Goud. Ze organiseerde in de afgelopen jaren met vele jonge vrijwilligers al maatjesprojecten en speciale activiteiten voor ouderen bijvoorbeeld op Festival op ’t Eiland tijdens de Vierdaagseweek. Het doel is jong en oud bij elkaar te brengen.

Veel vraag

Dat lukt ook nu goed, want het zijn vaak jonge muzikanten die zich melden. Ook het vrijwilligersbestand bestaat uit veel jongeren. Oosterhof: "Toen we begonnen in maart waren we alleen nog actief in Gelderland en Brabant, maar vooral nadat we uitgenodigd waren door RTL Nieuws en het NOS Journaal stroomden de aanvragen uit het hele land binnen, van Delfzijl tot Roosendaal. Ik en de andere vrijwilligers hebben toen onder andere in ons netwerk nieuwe vrijwilligers geworven om met al die aanvragen aan de slag te gaan. We kregen er ruim 320 binnen en hebben al ongeveer de helft kunnen realiseren."

Opbrengst crowdfunding verdubbeld

Door de crowdfundingscampagne hopen ze het benodigde bedrag voor het uitvoeren van de buitenconcerten te realiseren. Moniek van Daal: "Eerst waren de concerten gratis. Maar zorglocaties kunnen zich niet meer kosteloos aanmelden voor een concert omdat de crowdfunding en fondsenwerving niet meer genoeg oplevert om de concerten gratis te organiseren. Dus we vragen nu wel een bedrag, maar zeggen tegelijkertijd dat de kosten geen drempel moeten zijn."

Tekst: Rosanne de Boer

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}