Nijmegen geeft hoop 'Keizerlijn' op, kijkt naar alternatieven

Nijmegen geeft hoop 'Keizerlijn' op, kijkt naar alternatieven

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen heeft in feite de hoop opgegeven dat er een spoorverbinding tussen de Waalstad en Kleve komt. Dit geeft het college van B&W aan in antwoord op raadsvragen over de 'Keizerlijn.' De stad kijkt liever naar "andere mogelijkheden om het openbaar vervoer in de grensregio te verbeteren."

Volgens verantwoordelijk wethouder Tiemens was de stekker eigenlijk al uit het project. De houding van de gemeente Berg en Dal en de Provincie Gelderland spelen hierin een grote rol, beiden zien namelijk weinig in de verbinding. Berg en Dal heeft in het coalitieakkoord al aangegeven dat er geen aansluiting komt als het aan de gemeente ligt. "Reactivering spoorlijn Nijmegen Kleve is binnen deze coalitieperiode niet aan de orde," valt er te lezen in het document. 

Provincie

De Provincie gelooft niet in het succes van de Keizerlijn omdat er te weinig nieuwe reizigers gebruik van zouden maken. Ook kon de impasse rond een van de grote vraagstukken, 'moet het een trein of een tram worden,' niet doorbroken worden. De Oosterburen zetten daarentegen wel in op het spoor in de regio. Zo was Nordrhein-Westfalen in november nog bezig met de aanbesteding voor een traject tussen Kleve en Düsseldorf, en zag het veel in een aansluiting met Nijmegen.

Alternatieven

Desalniettemin wil Nijmegen kijken naar alternatieven voor de spoorverbinding, ondanks dat Nijmegen - naar eigen zeggen - geen bepalende rol speelt in de onderhandelingen. Een van de alternatieven zou volgens het college een elektrische busverbinding kunnen zijn. Het spoor zou dan vervangen worden met een weg, waarover de bus een directe route van Kleve naar Nijmegen zou kunnen afleggen. De overige partijen, Berg en Dal, de Provincie en Kleve, hebben dit nog niet besproken.

Lijn 58

Linksom of rechtsom blijft Nijmegen inzetten op verbetering van de busverbinding. In december is lijn 58, van Emmerich naar de HAN, al opgewaardeerd. Zo rijdt de bus nu sneller, vaker en eindigt de bus bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, zodat passagiers niet over hoeven te stappen op het station.

Het dossier Keizerlijn zal mogelijk na de Provinciale Statenverkiezingen in maart weer geopend worden. Als de Provincie van mening verandert, zijn er twee partijen aan de onderhandelingstafel die de spoorlijn een warm hart toedragen.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}