NSM: "Teleurstellend dat Kleve opgeeft"

NSM: "Teleurstellend dat Kleve opgeeft"

GROESBEEK – De Nijmeegsche Spoorwegmaatschappij is teleurgesteld dat de Kreis Kleve de stekker uit het ‘Keizerlijn’-plan trekt, zo geeft voorzitter Maurice Niesten aan. Nadat de provincie Gelderland aangaf geen medewerking te willen verlenen aan een studie naar reactivering, zegt nu ook Kleef te gaan stoppen met het project.

De eerste gedachte van Niesten toen hij het nieuws hoorde was een van ongeloof: "Het is ronduit teleurstellend om te lezen. Juist omdat er nieuwe verkiezingen aankomen." De Provinciale Staten-verkiezingen kunnen wellicht een groter draagvlak creeëren voor de spoorlijn tussen Kleef en Nijmegen volgens Niesten. Hij verwacht dan ook dat de Radboud Universiteit en de Hochschule Rhein-Waal zullen lobbyen voor het project bij de provinciale partijen.

Tekst gaat verder onder de video.

Berg en Dal

De gemeente Berg en Dal zal positief op nieuws gereageerd hebben. In het coalitieakkoord staat namelijk dat de gemeente in deze coalitieperiode geen spoorverbinding wilt realiseren: "Reactivering van de spoorlijn Nijmegen-Kleve is binnen deze coalitieperiode niet aan de orde. Daar waar andere partijen in de regio deze mogelijkheid bespreken of willen onderzoeken, volgen wij de ontwikkelingen zonder daarvoor eigen middelen in te zetten."

Alternatieven

Wethouder Sylvia Fleuren laat in een reactie weten dat Berg en Dal liever naar alternatieve vervoersmogelijkheden kijkt: "Berg en Dal wil haar tijd, energie en geld in andere duurzame mobiliteit steken. Goede busverbindingen, van stad naar dorp, van dorp naar dorp. Verder verbeteren wij fiets- en wandelpaden en zetten we in op laadpalen. Een trein door het nieuwe centrum van Groesbeek is voor veel inwoners onacceptabel."

Toekomst Keizerlijn

Voor nu zal de Nijmeegsche Spoorwegmaatschappij uitkijken naar de -nog aan te kondigen- partijprogramma’s voor de verkiezingen. Als hieruit blijkt dat er in de politiek een wens bestaat om de Keizerlijn te realiseren zal de NSM nieuwe plannen maken. Wat doet Niesten tot die tijd? "Ik hoop dat Kleef haar standpunt wijzigt."

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}