Orientalis alleen nog open voor groepen en speciale momenten

Orientalis alleen nog open voor groepen en speciale momenten

HEILIG LANDSTICHTING – Corona dwingt Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting tot versnelde sanering. Het museum meldt dinsdag dat Orientalis alleen nog open zal zijn voor groepen en speciale momenten.

De coronapandemie zorgt voor teruglopende bezoekersaantallen. Met name het wegblijven van schoolgroepen zorgde voor een flinke daling. Het zomerevenement trok weliswaar veel bezoekers maar was onvoldoende om de eerste helft van het jaar positief af te sluiten. Door de moeilijke situatie moet Museumpark Orientalis een aantal ingrijpende maatregelen nemen om het hoofd financieel boven water te houden.

Alleen open voor scholen

Museumpark Orientalis sluit per 1 oktober de deuren voor individuele bezoekers. Vanaf die datum is het park alleen toegankelijk voor scholen. Tijdens het winterevenement 'Feest van Licht', vanaf 18 december, is het Museumpark wel weer open voor individuele bezoekers.

Mes in exploitatie

Een tweede maatregel is de sanering van de exploitatie. Volgens Orientalis wordt de formatie ingekrompen en tijdelijke contracten worden niet verlengd. Huisvestingskosten en vaste lasten worden gereduceerd. Verder wordt gekeken of de dieren elders ondergebracht kunnen worden.

De sanering van de exploitatie is nodig om een toekomstbestendige basis te leggen voor Museumpark Orientalis en een doorstart te realiseren. De nadruk komt voortaan te liggen op speciale momenten en evenementen die passen bij de identiteit van het Museumpark, zoals Kerstmis en Pasen.

Externe partners

Volgens het bestuur wordt er gebouwd aan een toekomstbestendige exploitatie met een andere aansturing van de organisatie. Die zal meer aan externe partners uitbesteden.

Walter Hamers, bestuurder: 'Feitelijk sluiten we een maand eerder voor individuele bezoekers dan andere jaren. Essentie is dat we op een andere manier gaan werken. Op vaste momenten bieden we een museumprogramma aan dat past bij de identiteit van het Museumpark. Dat doen we met externe partners, met evenementen, een educatief programma en seizoensactiviteiten. Zo’n flexibele werkwijze is een goede basis voor het toekomstplan waar gemeente, provincie en dorpsgemeenschap enthousiast over zijn. Dit is nodig om een goede bodem te leggen voor dat toekomstplan. En voor de helderheid: dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we hulp bij nodig', zegt Hamers ronduit.

Lees ook:

WALTER HAMERS NIEUWE BESTUURDER MUSEUMPARK ORIENTALIS

Foto: Museumpark Orientalis

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}