Orientalis in ruim 100 jaar van devotiepark naar openluchtmuseum

Orientalis in ruim 100 jaar van devotiepark naar openluchtmuseum

HEILIG LANDSTICHTING – Museumpark Heilig Landstichting Orientalis belicht dit jaar zijn eigen geschiedenis. Het park is in ruim honderd jaar uitgegroeid tot een veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat.

Het begon in 1912 als devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus. Het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark werd gaandeweg verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam.

Zes hoofdthema’s

Orientalis viert zijn eigen eeuwfeest met de expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’. Van 21 april tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.

Kunstenaar Piet Gerrits wordt gezien als geestelijke en artistieke vader van de Heilig Landstichting. In 1905 brengt hij samen met priester Arnold Suys en architect Jan Stuyt een bezoek aan het Heilig Land en die reis vormt voor het drietal de inspiratie om de ‘Heilig Landervaring’ naar Nederland te brengen. In 1912 opent het toen nog bescheiden museum zijn deuren op grondgebied van de gemeente Groesbeek.

Tweede Wereldoorlog

Het museumpark is niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. Er volgt een periode van dertig jaar waarin alle financiële middelen vooral moeten worden aangewend om de oorlogsschade te herstellen.

De jaren vijftig en zestig vormen de bloeiperiode van het ‘Rijke Roomse leven’. De tijd van de processies, het katholieke verenigingsleven en de grote gezinnen. Meneer pastoor komt met enige regelmaat op huisbezoek om te informeren ‘of er niet weer een kleintje op komst is’.

Bijbels Openluchtmuseum

De kerk doet in de jaren zeventig en tachtig een stapje terug en haar rol in het dagelijks leven wordt steeds kleiner. Het ‘devotiepark’ wordt nu formeel een ‘museum’ met een nieuwe naam: Bijbels Openluchtmuseum. Er wordt voor het eerst een ‘echte’ directeur benoemd – daarvoor was meneer pastoor de baas – en het museum wordt uitgebreid met de Romeinse straat.

Er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van het museumpark. Bijzondere tentoonstellingen, de schenking van kerststallen, living history en de komst van een treintje trekken in die jaren 120.000 bezoekers naar het park. In 1988 opent de Romeinse herberg zijn deuren.

Jodendom en islam

In de 21ste eeuw loopt het aantal bezoekers terug en dus zoekt het museum naar nieuwe wegen om aantrekkelijk te blijven voor het publiek. Het blikveld wordt verbreed en er komt meer aandacht voor jodendom en islam. Het Arabisch dorp wordt geopend en ook krijgt het museum een nieuwe naam: Orientalis. Die actie kan een tijdelijke sluiting niet voorkomen. In 2012 opent het park zijn deuren weer en met het jaarlijkse succesnummer Feest van Licht rond de kerstdagen lijkt de weg omhoog weer te zijn gevonden, zo meldt het museum hoopvol in een persbericht.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}