ProRail verkoopt Keizerlijn aan Berg en Dal voor één euro

ProRail verkoopt Keizerlijn aan Berg en Dal voor één euro

GROESBEEK – Spoorbeheerder ProRail verkoopt het spoortracé tussen de Biesseltsebaan (nabij het zweegvliegveld) en de Duitse grens aan de gemeente Berg en Dal. Het zal de gemeente niet in de papieren lopen gezien het spoor voor het symbolische bedrag van één euro van de hand gedaan wordt.

Maurice Niesten van de Nijmeegsche Spoorwegmaatschappij (NSM) laat weten dat de vereniging verbaasd is: “We zijn verrast over de snelheid waarmee dit heeft plaatsgevonden.” De NSM wil graag het tracé weer in gebruik nemen voor een Euregionale verbinding tussen Kleef en Nijmegen. Een plan dat op steun kan rekenen van de Radboud Universiteit, werknemersvereniging FNV en verschillende politieke partijen. Overigens is de vereniging erg tevreden met het plan om het bruggetje te renoveren: "Dat juichen we als vereniging alleen maar toe."

Reactiveren of niet

Volgens de gemeente betekent de aankoop niets voor een eventuele reactivering van de spoorlijn. In het contract is aangegeven dat bij een reactivering, Berg en Dal bereid moet zijn om het traject terug te verkopen aan ProRail tegen dezelfde prijs. Gezien de huidige besluiteloosheid van Berg en Dal over de ‘Keizerlijn’ lijkt deze clausule een extra reden te zijn om reactivering niet in gang te zetten.

Spoorbruggetje

De gemeente koopt de gronden van ProRail vanwege een viertal redenen: het opknappen van het bruggetje, beheer van de natuur rond het spoor, vergemakkelijking van het egaliseren van het marktplein in Groesbeek en het zou garanderen dat het tracé in handen blijft van een overheid.

Het bruggetje is vooral van belang voor de gemeente. Deze is namelijk in slechte staat en vormt een gevaar voor het onderliggende fietspad en haar gebruikers. ProRail heeft geen belang bij het opknappen hiervan aangezien het over een niet gebruikte spoorlijn loopt. Door het spoor, en de (gemiddeld) acht meter aan beide kanten hiervan te kopen, kan de gemeente dit bruggetje restaureren en behouden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}