Raad Berg en Dal discussieert over cadeaubon mantelzorgers

BERG EN DAL – De vrijwilligersorganisatie Mantelzorg Berg en Dal wil niet dat het jaarlijkse mantelzorgcompliment, in de vorm van een cadeaubon van 50 euro, verdwijnt. De gemeenteraad heeft eind vorig jaar bij de behandeling van de begroting besloten om de 50 euro voortaan contant uit te betalen.

Cadeaubon betere blijk van waardering

In een brief aan het college van B&W schrijven de vrijwillige mantelzorgers dat het besluit om de cadeaubon af te schaffen, hen heeft verrast. Zij vinden de cadeaubon een veel betere blijk van waardering dan uitbetaling in euro’s. De mantelzorgers zeggen te hopen dat het besluit wordt teruggedraaid. Zij vinden het ook jammer dat de raadsleden hen niet hebben geraadpleegd, voorafgaand aan de besluitvorming.

Het plan om de 50 euro cash uit te betalen, had te maken met het feit dat mantelzorgers vaak vrij moeten nemen. Zij maken ook veel kosten, zoals bijvoorbeeld vervoer naar het ziekenhuis.  

Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om de cadeaubon alsnog te handhaven als mantelzorgcompliment. De gemeenteraad van Berg en Dal vergadert hierover op donderdag 14 maart. Dan wordt ook de nota Mantelzorg 2018 – 2020 besproken.    

Contact

De gemeenten hebben veel moeite om in contact te komen met alle mantelzorgers in hun gemeente. Vaak hebben mensen zelf niet in de gaten dat men mantelzorger is, of vindt men dat de gewoonste zaak van de wereld.

Het college van Berg en Dal is van mening dat men momenteel meer mantelzorgers bereikt dan vroeger. Ook zijn er nu meer mogelijkheden voor mantelzorgers beschikbaar, om een pauze te kunnen inlassen. Zo’n tijdelijke onderbreking van de zorg is belangrijk, want dan kan de mantelzorger de accu weer opladen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}