Raadslid en corona-patiënt Wim Bakker: “De nonchalance van sommigen is tenenkrommend”

Raadslid en corona-patiënt Wim Bakker: “De nonchalance van sommigen is tenenkrommend”

MILLINGEN – Op 17 maart maakte de gemeente Berg en Dal bekend dat de raadsvergadering van volgende maand niet door zou gaan, omdat een raadslid besmet was met het coronavirus. Het bleek te gaan om Wim Bakker (59) uit Millingen, raadslid namens het CDA.

Toen hield Bakker het bij een korte schriftelijke verklaring; hij was te ziek om méér te zeggen. Nu doet hij bij ons zijn verhaal, vooral om mensen ervan te doordringen hoe belangrijk het is de maatregelen van het kabinet na te volgen

Geen griepje

Rond zondag 8 maart begonnen bij Bakker de klachten. “Hoesten, een warm hoofd, dan weer wel, dan weer niet. Ik krijg jaarlijks de griep, dus daaraan dacht ik in eerste instantie. Dit patroon hield de week daarna aan. Op vrijdag 13 maart was ik nog bij mijn huisarts voor iets anders, maar toen was de urgentie van deze ramp nog niet zo duidelijk als nu. Anders had ik de arts wel over mijn klachten verteld en dan had zij me doorgestuurd. Ik ging toen nog uit van een beginnende griep. De maandag daarop zakte ik door mijn hoeven. Het kuchje werd hoesten, ik had ademnood, hoge koorts. Na een test werd de diagnose corona gesteld. Aangezien ik veel contactmomenten had gehad in de afgelopen tijd verbaasde het me niet. Ik kreeg ontstekingsremmers en nam veel paracetamol.”

Bakker was op dat moment dus heel ziek, maar later in de week werd het erger. "In de nacht van donderdag op vrijdag ging het pas écht mis: de koorts ging omhoog en ik kreeg geen lucht meer. Op vrijdagmorgen besloot de arts me te gaan behandelen als een ziekenhuispatiënt, maar dan dus thuis. Ik kreeg een heel hoge dosis andere medicijnen. Het gezin werd ook in quarantaine geplaatst; dus ook geen boodschappen meer doen.”

Wees niet nonchalant

We hoorden vrijdag al van Hubert Bruls, voorzitter van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, hoe belangrijk het is dat mensen zoveel mogelijk binnen blijven en afstand van elkaar houden. Bakker is het er helemaal mee eens, en ergert zich enorm aan de “lacherige nonchalance” van sommigen. Hij ziet dat met name veel in de Randstad, waar mensen “gewoon massaal naar het strand, markt, winkels en park gaan. Dat is tenenkrommend om te zien. Als Brabantse artsen huilend op de IC staan, en in de naastgelegen provincie gedragen mensen zich zo, dan voelt dat als corona patiënt alsof iemand een gewonde op straat ziet liggen, er overheen stapt en vraagt: ‘ijsje?’”

Verantwoordelijkheid

Ook politici hebben een taak te vervullen in deze situatie, vindt Bakker, zelf dus ook gemeenteraadslid. “Je ligt doodziek op bed en je ziet intussen mensen als minister Bruins en Rutte worden aangevallen door politici die garen willen spinnen uit deze crisis. Je ziet Bruins in de Tweede Kamer letterlijk omvallen, en de schreeuwende politicus - die overigens altijd de grenzen al dicht wilde hebben – die zo vaak wijst op ‘eeuwenoude Hollandse tradities’, die hij boven de cultuur van andere mensen stelt. Strand- en boswandelingen horen dan misschien bij die ‘Hollandse cultuur’, maar dit gaat nu een keer niét over immigratie, maar over zíjn achterban die hij tot de orde moet roepen.

We doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van burgers, maar we zien nu om ons heen dat dit niet werkt. Wat mij betreft nemen de politici, virologen en andere deskundigen de verantwoordelijkheid voor de burger. Dat kunnen we beter doen dan een slagveld te creëren in de Tweede Kamer.”

Vandaag (zondag) werd bekend dat Veiligheidsregiovoorzitter Bruls overweegt een samenscholingsverbod in te stellen als mensen zich niet beter aan de regels houden. Bakker is het ermee eens. “En dan handhaven.”

Besmettingsgevaar

Het was vrijdag echt even spannend of het wel goed zou komen met Bakker. Gelukkig is hij er inmiddels weer iets beter aan toe. “Vanmorgen (zondag) ben ik voor het eerst 's ochtends koortsvrij. De ziekte verloopt bij iedereen anders: mijn vrouw heeft lichte verhoging, een beetje keelpijn en is moe; lichte klachten dus. Mijn dochter voelt niets. Tegelijkertijd is het zéér aannemelijk dat ze allebei besmet zijn. Dat is nu juist het fnuikende van deze ziekte: je voelt weinig of niets, maar je kan toch drager zijn, en de kans dat je het overbrengt is levensgroot. Juist dáár zit het gevaar, daar zijn we ons echt van bewust.”

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}