Schapen in Ooij werden gedood door goudjakhals

Schapen in Ooij werden gedood door goudjakhals

NIJMEGEN – Niet een wolf maar een goudjakhals blijkt de dader te zijn van de doodgebeten schapen in de Ooijpolder vorige maand. Deze conclusie is getrokken nadat een DNA-monster werd afgenomen bij de schapen om te onderzoeken door welk dier zij waren gebeten. Dit is de eerste aanval van een goudjakhals op schapen zo meldt de provincie Gelderland.

De provincie vergoedt de schade voor de boer om wiens schapen het ging. Het was ook de provincie die opdracht gaf tot het uitvoeren van dit DNA-onderzoek aangezien werd getwijfeld over welk dier de dodelijke beet heeft toegebracht. In Kranenburg, net over de grens in Duitsland waren niet lang geleden ook schapen het slachtoffer van een goudjakhals. Toen werd er gedacht dat het om een wolf ging, maar dat bleek niet zo te zijn.

Nieuwe soort

De goudjakhals komt oorspronkelijk uit Azië en Oost-Europa, maar is de afgelopen jaren meer naar het westen gekomen. Intussen zijn de dieren in Tsjechië, Kroatië, Slovenië en sinds 2000 ook in Duitsland en Italië te vinden. In 2016 is deze beschermde diersoort voor het eerst waargenomen in Nederland, op de Veluwe. Dat de goudjakhals voor Nederland een nieuw dier is betekent ook dat er nog geen landelijke schaderegeling is. Hiervoor moet de wet nog worden aangepast. De provincie Gelderland meldt dat zij: “vindt dat schapenhouders hier niet de dupe van mogen zijn en zij vergoeden de schade, net zoals voor de wolf. Dat doet de provincie totdat er landelijk meer duidelijkheid is over hoe we omgaan met de goudjakhals.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}