Staatsbosbeheer begint met houtoogst in Groesbeekse bos

Staatsbosbeheer begint met houtoogst in Groesbeekse bos

GROESBEEK – Staatsbosbeheer start half oktober met de houtoogst in het Groesbeekse bos. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van het bosgebied. De oogst vindt dit jaar hoofdzakelijk plaats op de Hoge Hoenderberg.

In een deel van het bos wordt gedund, meldt Staatsbosbeheer. Op andere plekken worden verjongingsplekken gemaakt. De paden in het werkgebied blijven toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn.

Groesbeekse Bosdag

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland. Op zondag 20 oktober organiseert de bosbeheerder de Groesbeekse Bosdag met informatie en excursies door de boswachters over bosbeheer.

Naar verwachting is het werk half december afgerond. Daarna worden, zodra de omstandigheden het toelaten, de paden weer opgeknapt.

Boswerkzaamheden

In verschillende bospercelen gaat Staatsbosbeheer gemarkeerde bomen weghalen om de andere bomen de ruimte te geven voor hun groei of om het bos te verjongen.

Door regelmatig te dunnen en te verjongen wordt ervoor gezorgd dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten.

Het zagen vindt plaats met een oogstmachine, een ‘harvester’ en neemt enkele maanden in beslag. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld langs de weg in afwachting van transport naar de zagerijen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}