Uniek project basisschool St. Martinus Millingen aan de Rijn

Uniek project basisschool St. Martinus Millingen aan de Rijn

MILLINGEN A/D RIJN – De St. Martinus basisschool in Millingen start volgend schooljaar met een integratieklas voor leerlingen die wat meer begeleiding nodig hebben bij het leren. Volgens schooldirecteur Vincent Scholte is dit een voor Gelderland uniek project.

Dat zei Scholte zondagmiddag in Studio de Streek, het wekelijkse actualiteitenprogramma op de radio bij RN7.

Kinderen die moeite hebben om mee te komen in het onderwijs, worden straks twee ochtenden in de week opgevangen in een apart klasje. Daar gaat een gespecialiseerde leerkracht met de kinderen werken aan specifieke achterstanden.

Gespecialiseerde leerkracht

In de middagen gaan deze kinderen gewoon weer aan de slag in hun eigen groep. Die gespecialiseerde leerkracht blijft wel twee middagen extra ondersteuning bieden, zegt Vincent Scholte. Volgens hem is het mede de bedoeling dat de gespecialiseerde leerkracht het gewone personeel ook een beetje gaat opleiden.

“Voor de gewone leerkracht betekent dit extra handen in de klas en is er dus sprake van taakverlichting. We beginnen nu met een apart klasje, maar eigenlijk willen we dat alles wordt geïntegreerd in het gewone onderwijs. Dan hoeven we die kinderen niet meer in de ochtend bij elkaar te zetten, maar blijven ze gewoon in de eigen klas,” zegt de schooldirecteur.

Toekomst moderne onderwijs

Door passend onderwijs te leveren, behoudt men in Millingen zoveel mogelijk kinderen voor het gewone onderwijs. “Kinderen moeten anders in een busje naar het speciaal onderwijs; in ons geval is dat de Carolus school in Groesbeek. Het is de bedoeling dat de kinderen na 2 of 3 jaar speciaal onderwijs weer naar de gewone school gaan, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet,” aldus Vincent Scholte.

Hij is van mening dat het project op zijn school een “stukje toekomst is van het moderne onderwijs”. Hij kan zich voorstellen dat de onderwijswereld hier met argusogen naar kijkt. “Dit is nog maar het begin, we zijn van plan om hier een langdurig project van te maken,” zo stelt Scholte. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}