Beuningen blijft bij beleid om afval te controleren

Beuningen blijft bij beleid om afval te controleren

BEUNINGEN – De gemeente Beuningen blijft bij haar beleid dat afvalcoaches mogen controleren of mensen hun afval wel op de juiste wijze scheiden. Of een inwoner bijvoorbeeld niet stiekem restafval verstopt bij het gft-afval.  

Dat zegt een woordvoerster van Beuningen in reactie op de Autoriteit Persoonsgegevens, die het beleid van Beuningen “niet wenselijk” noemt. Ook gemeenteraadsleden van SP, PvdA en D66 staan er kritisch tegenover.

Zuiverheid afvalstromen belangrijk

Volgens de woordvoerster mogen de afvalcoaches in de bakken kijken, als deze aan de openbare weg staan, om te zien of het afval wel goed is gescheiden. “De coaches mogen echter niets doen met persoonsgegevens,“ zo stelt de woordvoerster.

De gemeente is van mening dat afvalcoaches absoluut een toegevoegde waarde hebben. De zuiverheid van de afvalstromen vindt men heel belangrijk.

“We zien dat de inzet van afvalcoaches effect heeft. Mensen weten steeds beter welk afval in welke bak moet, maar het kan nóg beter,” aldus de woordvoerster.

Schending van privacy

Een inwoner van Ewijk, Patrick Huisman, is een soort actie gestart tegen het feit dat afvalcoaches in zijn afval mogen snuffelen. Hij heeft aangekondigd de kwestie te zullen aankaarten bij de gemeenteraad, het hoogste orgaan in de gemeente.

Hij hoopt dat de raad een einde zal maken aan de controlepraktijken, waardoor zijn privacy wordt geschonden. Het is niet duidelijk of en wanneer de gemeenteraad hierover gaat praten.

De centrale vraag is: Wanneer is het afval nog van jou? Als je het buiten hebt weggezet, blijkbaar niet meer, zo redeneert de gemeente.

Lees ook: Inwoner Ewijk klaagt Beuningen aan voor afvalcontroles

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}