"Beuningen definitief uit financiële moeras"

"Beuningen definitief uit financiële moeras"

BEUNINGEN – De totale financiële positie van de gemeente Beuningen is eerder dan verwacht positief geworden. Als de gemeente alle schulden en reserves optelt en aftrekt, dan kan men voor het eerst sinds het dieptepunt van de crisis (2011) zwarte cijfers schrijven, in plaats van rode.

Dat heeft wethouder Henk Plaizier van financiën woensdag bekendgemaakt.

Nog niet zo lang geleden was de verwachting dat de gemeente pas in 2021 in de zwarte cijfers zou belanden. In 2011, tijdens de financieel meest donkere dagen van de gemeente, stond Beuningen 24 miljoen euro negatief. Destijds dacht men dat dit verlies pas in 2028 zou zijn weggewerkt.

Financiële positie blijft kwetsbaar

Dankzij structurele bezuinigingen en ombuigingen is de gemeente erin geslaagd om de financiële problemen het hoofd te bieden. Ook de jarenlange economische groei op landelijk niveau heeft bijgedragen.

Verder heeft de gemeente meer inkomsten gekregen door hogere gemeentelijke belastingen. Zodra het mogelijk is, wil het college van B&W de lokale belastingdruk weer een stuk omlaag brengen. Een groot nadeel was dat er in de afgelopen jaren weinig ruimte was voor nieuw beleid.

Overigens blijft de financiële positie van Beuningen kwetsbaar, zo stelt Plaizier. “Eén zwaluw maakt nog geen zomer.”

Verbetering winkelcentrum

De komende jaren gaat Beuningen hard werken aan de energietransitie en onderzoeken hoe wijken op termijn aardgasvrij kunnen worden. Volgens Plaizier wil het college ook het winkelcentrum van Ewijk (De Klef) verbeteren. Dat gaat gebeuren in samenwerking met omwonenden en ondernemers.

Enkele jaren geleden zijn voor De Klef al plannen gemaakt en heeft een klankbordgroep meegepraat. Het is aan de gemeenteraad om alle plannen te bespreken en beslissingen te nemen, aldus de wethouder van financiën.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}