Beuningen heeft voortaan Jeugdlintje voor bijzondere prestaties

Beuningen heeft voortaan Jeugdlintje voor bijzondere prestaties

BEUNINGEN – Jongeren in de gemeente Beuningen die iets bijzonders hebben gepresteerd, kunnen voortaan worden onderscheiden met het zogenoemde Jeugdlintje. De gemeenteraad van Beuningen besloot dinsdagavond unaniem tot introductie van het Jeugdlintje.

CDA-fractievoorzitter Dave Preijers, de initiatiefnemer van het Jeugdlintje, benadrukte dat jongeren in ons land vrijwel nooit in aanmerking komen voor een onderscheiding. “Voor volwassenen zijn er Koninklijke of gemeentelijke onderscheidingen als men iets bijzonders doet voor de samenleving, maar ook kinderen en jongeren leveren bijzondere prestaties,” zo zei Preijers in de gemeenteraadsvergadering.

Samenleving

Het jeugdlintje is volgens het CDA-raadslid niet alleen bedoeld voor een eenmalige bijzondere prestatie. "Ook jongeren die bijvoorbeeld lange tijd mantelzorg of vrijwilligerswerk doen, komen daarvoor in aanmerking," zo zei Preijers.

“Het is belangrijk dat jongeren zich actief inzetten voor de samenleving en daarvoor worden gestimuleerd. Iemand die het Jeugdlintje krijgt, kan een voorbeeld zijn voor anderen en mag best eens in de schijnwerpers staan,” aldus Preijers.

"Broodnodig"

Het CDA heeft lange tijd gelobbyd voor het Jeugdlintje en heeft bij de coalitieonderhandelingen geregeld dat het wordt ingevoerd. GroenLinks had daar in het verleden kritiek op en stelde dat het CDA bij de coalitiebesprekingen slechts “een kruimel” heeft binnengehaald. Preijers reageerde daar dinsdagavond op en noemde het “een broodnodige blijk van waardering en zeker geen kruimel.”  

Het college van B&W wijst er op dat een jongere niet snel in aanmerking zal komen voor de gemeentelijke Erepenning of de Zilveren Draagspeld. “Met het Jeugdlintje hebben we nu de mogelijkheid om ook jongeren te onderscheiden,” zegt het college.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}