Beuningen ontdekt nu pas bronzen beeld Julianaplein

Beuningen ontdekt nu pas bronzen beeld Julianaplein

BEUNINGEN – Veel mensen die winkelen op het Julianaplein in Beuningen denken dat er een nieuw bronzen beeld staat. Het beeld Marysa, dat een jong meisje voorstelt op levensechte grootte, staat echter al sinds het jaar 2000 op het Julianaplein.

Marysa is onlangs verplaatst toen de gemeente begon met de renovatie van het Julianaplein. De gemeente bekijkt nog of het bronzen beeld op de nieuwe plek op het plein blijft staan, of dat Marysa teruggaat naar de oude locatie.

Weinig nieuwe bronzen beelden

Vreemd genoeg is het beeld eerder bij veel inwoners van Beuningen niet zo opgevallen. Mogelijk is dat ook een overweging voor de gemeente om het beeld toch op de nieuwe plek te laten staan. Blijkbaar is dat toch een meer prominente plek.

Marysa is gemaakt van brons, een materiaalsoort die de laatste jaren vaak wordt gestolen. Daar houdt de gemeente steeds meer rekening mee. Men kiest daarom nu vaker bij de aanschaf van nieuwe kunstwerken voor een ander materiaal dan brons.

Tekst gaat verder onder de video.

Speciale DNA-spray

Overigens heeft de gemeente voor al haar bronzen beelden de nodige maatregelen genomen om diefstal te voorkomen. Zo zijn bijvoorbeeld alle bronzen kunstwerken in de gemeente behandeld met een speciale DNA-spray, zodat het brons altijd is te herleiden.

Het beeld op het Julianaplein is gemaakt door kunstenaar Paul de Swaaf. Hij heeft onder meer lange tijd gewoond in Nijmegen en Cuijk en is in 2008 op 74-jarige leeftijd overleden. Zijn kunstwerken staan overal in Nederland en Europa, maar ook in landen als Japan, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}