Beuningen reageert laconiek op kritiek provincie

Beuningen reageert laconiek op kritiek provincie

BEUNINGEN – De gemeente Beuningen lijkt niet onder de indruk van de kritiek die de provincie maandag heeft geuit op de Beuningse begroting voor 2019. De gemeente erkent dat haar weerstandsvermogen nog verbetering behoeft, maar dat dit al langer bij de provincie bekend is.

Het weerstandsvermogen geeft aan in hoeverre een gemeente in staat is om financiële tegenvallers op te vangen. Beuningen benadrukt echter dat haar weerstandsvermogen veel eerder positief wordt dan enkele jaren geleden nog werd gedacht.

Sluitende begroting in 2020

Volgens de provincie heeft de gemeente Beuningen de begroting 2019 rond gemaakt door een eenmalige meevaller mee te rekenen, terwijl dat tegen de afspraken zou zijn. In een commentaar op de kritiek zegt Beuningen dinsdag dat men streeft naar een sluitende begroting in 2020.

Momenteel staat Beuningen onder repressief toezicht van de provincie. Dat is de meest lichte vorm van toezicht. Volgens Beuningen leidt de kritiek van de provincie niet tot een andere vorm van toezicht.

Ongeveer vijf jaar lang stond de gemeente onder verscherpt toezicht van de provincie, het zogenoemde preventief toezicht. Zo’n drie jaar terug werd dat opgeheven en dat gebeurde veel sneller dan waar iedereen oorspronkelijk vanuit ging.

Schuldenlast snel afgenomen

Zeven á acht jaar geleden nog had Beuningen enkele tientallen miljoenen aan schuld. Men had veel grond aangekocht en toen de crisis losbarstte en de woningbouw instortte, zat men met die grond in hun maag. Door de crisis was er ook weinig vraag naar zand. Beuningen ontving dus veel minder geld dan verwacht uit de verkoop van het zand van de zandwinning Beuningse Plas. Alleen dit verlies al werd geschat op misschien wel 20 miljoen euro.

Sombere voorspellingen gingen er vanuit dat Beuningen tot 2028 flink in de schulden zou zitten. Dankzij forse bezuinigingen en een aantrekkende economie is de gemeente Beuningen er echter in geslaagd om de grote schuldenlast vrij snel te verminderen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}