Beunings windmolenpark zoekt lokale investeerders

Beunings windmolenpark zoekt lokale investeerders

BEUNINGEN – Als de gemeenteraad van Beuningen (waarschijnlijk dit voorjaar al, red.) een besluit neemt over de aanleg van een windmolenpark, dan kan de lokale energiecoöperatie EnergieVoorVier (EVV) pas goed van de grond komen. Het windmolenpark, met vier of vijf grote windmolens, komt hoogstwaarschijnlijk in het buitengebied langs de Maas en Waalweg, dan wel A73.

Het is de bedoeling dat de EVV voor 50 procent eigendom wordt van het windpark. De andere helft of minder komt in handen van een ontwikkelaar. Dit betekent een verhouding van 50/50 procent, niet alleen qua eigendom, maar ook wat betreft opbrengst en investering.     

Inwoners worden mede-eigenaar

Inwoners van de gemeente Beuningen kunnen lid worden van de coöperatie, en worden zo mede-eigenaar van het windpark. Wel zal er netto meer dan de helft van de ‘lusten’ bij de inwoners terechtkomen. Er worden namelijk waarschijnlijk individuele compensatiemaatregelen genomen voor inwoners die in de buurt van het windpark wonen.

In Nederland zijn al honderden coöperaties actief. Volgens het Beuningse college van B&W werken ontwikkelaars graag samen met een lokale energiecoöperatie. De windenergie moet wel winstgevend zijn, omdat de subsidies vanuit de overheid voor duurzame energie steeds minder worden.

Risicodragend kapitaal

Het college wijst er op dat er meer winstmogelijkheden zijn als er wordt gekozen voor grote windmolens. Dat soort molens zijn hoger en vangen daardoor meer wind. Ook door de grotere wieken is er meer energieopbrengst.     

De EVV wordt voor 50 procent eigenaar en dat betekent dat men ook risicodragend kapitaal moet inbrengen. Hoe meer leden men heeft, hoe meer de EVV kan deelnemen in duurzame projecten in Beuningen.

Meer opbrengst dan rente van geld op de bank

Volgens EVV-bestuurslid Jody van Ittersum is het interessant om financieel deel te nemen in de EVV. “Qua rente levert dit beduidend meer op dan wanneer je je geld op de bank laat staan. Bovendien worden er goede en duurzame dingen met het geld gedaan,” zegt Van Ittersum. Het oprichten van een lokale energiecoöperatie valt nog niet mee, zo stelt het bestuurslid. “Alles staat inmiddels in de steigers, maar het vergt enorm veel voorbereiding. Er wordt veel overlegd met notarissen, statuten moeten worden opgesteld en financiën geregeld, aldus Jody van Ittersum.

Het is volgens haar nu aan de gemeentelijke politiek om besluiten te nemen over het windpark en de geplande 60 hectare aan zonnepanelen.     

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}