Beuningse Veteranen-dag al op zaterdag 22 juni

Beuningse Veteranen-dag al op zaterdag 22 juni

BEUNINGEN – In de gemeente Beuningen wordt de jaarlijkse Veteranen-dag een week eerder gehouden, dan in de meeste andere plaatsen. Op zaterdag 22 juni komt een flink deel van de 150 Beuningse veteranen bijeen in dorpshuis de Léghe Polder in Beuningen.

De dag, die is bedoeld als eerbetoon, begint om 11.00 uur met een ontvangst bij het Veteranen-monument tegenover het gemeentehuis. Daar is een herdenking in de vorm van een taptoe, minuut stilte en het spelen van het Wilhelmus. Verder worden er bloemen gelegd en wordt er een gedicht voorgelezen. Burgemeester Daphne Bergman houdt een toespraak.

Napraten en borrelen

In De Léghe Polder is er voor de veteranen onder andere een warme maaltijd en kan men napraten en borrelen. Veteranen zijn alle (ex) militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden of vergelijkbare situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband.

Met de jaarlijkse Nederlandse Veteranen-dag in Den Haag worden de 110.000 militaire veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede. Deze feestelijke dag wordt dit jaar voor de vijftiende maal georganiseerd. Traditiegetrouw gebeurt dat altijd op of rond 29 juni, de verjaardag van prins Bernhard, die vooral tijdens WOII een belangrijke rol vervulde voor de Nederlandse militairen.

Defilé en medaille-uitreiking

De Veteranen-dag wordt om 10.00 uur in Den Haag geopend in de Ridderzaal, gevolgd door een medaille-uitreiking op het Binnenhof. Aansluitend is er een defilé voor de Koning.

Het Malieveld in Den Haag staat de hele dag in het teken van eten, drinken, muziek, informatie en kinderactiviteiten. De dag wordt afgesloten met een concert van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en zangeres Shirma Rouse.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}