Jonkerstraat maakt zich onverminderd zorgen over zandtransport

Jonkerstraat maakt zich onverminderd zorgen over zandtransport

WEURT – Inwoners en bedrijven hebben bij elkaar 19 bezwaarschriften ingediend tegen de zandwinning bij de Beuningse Plas. Alle bezwaarschriften zijn afgewezen waardoor de vergunning niet wordt aangepast. Bewoners maken zich ernstige zorgen.

Zij vrezen de negatieve gevolgen die het vrachtverkeer voor de zandwinning met zich mee zal brengen.

150 vrachtbewegingen per dag

De Jonkerstraat in Beuningen is door de vergunning al verbouwd tot een eenrichtingsweg. Binnenkort zullen er vlak achter de achtertuinen van de bewoners 150 vrachtbewegingen per dag meer langsrazen. De bewoners, maar ook allerlei bedrijven, dienden verschillende zienswijzen in tegen de vergunning voor de zandwinning. Het Beuningse college van burgemeester en wethouders heeft alle bezwaarschriften afgewezen, omdat die geen twijfels deden rijzen over de vergunning. "De zienswijzen die zijn ingediend, geven geen aanleiding om hier anders tegenaan te kijken."

Tekst gaat verder onder de video.

“Ze vergeten de huidige geluidsoverlast”

“Het is hier al zo druk met vrachtverkeer en nu wordt het nog drukker.” vertelt een buurtbewoner. “Ze hebben alleen 4 decibel geluid per dag berekend door de 150 vrachtbewegingen, maar ze vergeten dat wij al heel veel decibel geluid hebben door het logistiek verkeer wat hier al langskomt,” legt een andere bewoonster uit.

Bewoners nemen het de gemeente kwalijk dat zij geen verantwoordelijkheid lijkt te nemen voor de eventuele overlast van het vrachtverkeer. “Er is geen fatsoenlijke meting gedaan naar overlast voor onze gezondheid,” vertelt een buurtbewoonster. In meer zienswijzes worden dezelfde soort zorgen geuit. Men maakt zich zorgen over de toename van fijnstof en slaapverstoring door de geluidsoverlast. De gemeente geeft echter aan dat er meer onderzoeken zijn uitgevoerd door verschillende onderzoeksbureaus. De omgevingsvergunning voldoet volgens de woordvoerder aan alle eisen.

Aanpassingen om overlast te voorkomen

Een buurtbewoonster vertelt dat er allerlei simpele aanpassingen door de gemeente gedaan kunnen worden om de geluidsoverlast te verminderen, zoals een geluidswal. “De gemeente heeft hier alleen geen budget voor,” vertelt ze. Beuningen geeft echter aan dat er al veel is gedaan om de overlast voor de omwonenden te beperken. Zo worden de werkzaamheden bij de zandwinning verricht door de schoonste dieselvrachtwagens die er op dit moment zijn.

Stof wordt zoveel als mogelijk voorkomen, door het zand en de wegen nat te houden zodat het zand niet gaat stuiven. Het zand zal – zoals dat heet – aardvochtig zijn. De vrachtwagens zullen aan de bovenkant voorzien worden van kleppen zodat de laadruimte is afgesloten. De gemeente geeft aan dat het geluid, dat de klasseerinstallatie produceert, binnen de wettelijke normen valt. Deze klasseerinstallatie komt in de hoek van de Jonkerstraat, achter een groene wal van planten. De bewoners zijn betrokken bij de keuze van het groen dat er geplant wordt, legt de gemeente uit. In het contract met Boskalis is tevens 250.000 euro opgenomen om het transport te verduurzamen. In overleg met de aannemer wordt gekeken hoe die 250.000 euro wordt ingezet.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}