Burgemeester Bergman gaat toch in gesprek met bewoners Groene Heuvels

Burgemeester Bergman gaat toch in gesprek met bewoners Groene Heuvels

BEUNINGEN – Burgemeester Daphne Bergman wil toch in gesprek gaan met bewoners van recreatiepark de Groene Heuvels in Ewijk. Dat heeft zij dinsdagavond in de Beuningse gemeenteraad toegezegd, na een oproep daartoe van PvdA-fractievoorzitter Sijmen Versluijs.

“Gaat u nu wel of niet in gesprek met de inwoners van de Groene Heuvels, anders staan we hier de volgende keer met 18 insprekers vanuit de Groene Heuvels? Dat lijkt me geen goede zaak”, zo sprak Versluijs, nadat voor de zoveelste keer bewoners van de Groene Heuvels een inspraakbeurt hielden in de gemeenteraad. Vier bewoners waren gezamenlijk ruim 20 minuten aan het woord.

Gedoogbeleid

Versluijs wees er op dat zijn partij geen voorstander is van permanente bewoning van het recreatiepark, “maar het kan niet zo zijn dat als we jarenlang dingen hebben gedoogd, dat je dan straffeloos van de ene op de andere dag kunt zeggen dat het morgen anders moet.” Volgens Versluijs zijn daar ook heel veel gerechtelijke uitspraken over.

Het PvdA-raadslid verwees daarmee naar de beschuldiging van de bewoners van de Groene Heuvels, dat de gemeente in feite jarenlang meerdere gevallen van permanente bewoning heeft toegestaan, en nu plotseling gaat handhaven. Door nooit daadwerkelijk te handhaven, kreeg men het gevoel dat permanente bewoning in de praktijk toch oogluikend werd toegestaan, aldus de bewoners.

"Geen verkeerde verwachtingen wekken"

Burgemeester Bergman: “Ik wil best in gesprek gaan met bewoners, maar ik wil absoluut geen verkeerde verwachtingen wekken.” Zij verklaarde met nadruk dat de handhaving niet wordt stopgezet, en verwees naar de bezwarencommissie die tot taak heeft om bepaalde afwegingen te maken.

Bergman zei dat zij op alle vragen vanuit de gemeenteraad antwoorden zal geven op de eerstkomende daarvoor bestemde commissievergadering op 4 december. Dat is volgens haar ook de juiste procedurele gang van zaken.

"Geen antwoorden"

Volgens SP-fractievoorzitter Jos Swartjes krijgen bewoners al een half jaar lang geen antwoorden op sommige vragen. “Ze hebben recht op antwoord. Het doet me pijn, want het ontbreekt op dit punt aan een stuk menselijke gelijkwaardigheid,” zo sprak Swartjes.

Mevrouw Verploegen, een invalide permanente bewoonster van de Groene Heuvels, vroeg zich wanhopig af waarom uitgerekend zij (en haar minderjarige zoon) het spits moet afbijten. Zij moet al op 5 maart vertrokken zijn en vroeg de gemeenteraad waar ze dan naartoe moet. "Er is geen huis voor ons. Straks liggen mijn zoon en ik in een tentje voor het gemeentehuis of slapen we onder de brug bij de A50."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}