Burgemeester Bergman over schietpartij en drugspand in Beuningen

Burgemeester Bergman over schietpartij en drugspand in Beuningen

BEUNINGEN – We bellen iedere week met een burgemeester van een gemeente in onze regio. Vandaag Daphne Bergman, burgemeester van Beuningen.

Uit het normaliter rustige Beuningen kwamen de afgelopen tijd twee verhalen over criminaliteit. Burgemeesters gaan over openbare orde en veiligheid. We vroegen dus burgemeester Bergman naar beide zaken.

Drugspand

De eerste zaak: in Ewijk werd een pand door de gemeente gesloten omdat er een hennepkwekerij was aangetroffen. Die vondst was al in april, drie maanden geleden dus. Burgemeester Bergman snapt dat dit vreemd overkomt. Ze legt het proces uit: “Er kwam een melding, vervolgens constateerden we dat er inderdaad een hennepkwekerij was. Vervolgens begint er een juridisch traject, waarin we kijken welke maatregel passend is bij het drugsbeleid van Beuningen. Dat is stevig beleid: in buurten en wijken willen we geen drugslabs, vanwege brandgevaar, gevaar voor de omwonenden. Een tweede reden dat het lang duurt is dat de politie rapport moet opmaken, en de drugs worden getest bij het Nederlands Forensisch Instituut. Vervolgens leggen we dat voor aan de betrokkenen, en die mogen dan weer een zienswijze (bezwaar) indienen.”

Er is inderdaad bezwaar gemaakt, maar Bergman kan daar vanwege privacy regels verder niets over vertellen. Het bewuste pand is nu drie maanden gesloten. Bergman: “Daarmee hopen we te bereiken dat deze mensen ermee ophouden en dus niet opnieuw een hennepkwekerij beginnen.”

Schietpartij

Dan was er nog een criminaliteits-verhaal in Beuningen: er vond een schietpartij plaats. Dat is vooral een zaak van politie en justitie, maar ook de burgemeester had een rol. “Het was een hectische dag, na een heftig incident, waar veel omstanders bij waren. Ouders die hun kinderen naar school brengen, mensen die aan het winkelen waren. De impact was groot voor mensen die het gezien hebben. Dus hebben we, samen met slachtofferhulp, de politie en mensen van het sociaal team nazorg geboden. Comfort bieden, zodat mensen in elk geval hun verhaal kwijt konden. Daar waren we vooral druk mee, die dag.”

Als mensen na die eerste nazorg toch nog last blijven houden van wat ze gezien hebben, is dat in principe niet meer een zaak van de gemeente, maar Bergman zegt wel: “We blijven het wel in de gaten houden, want we willen als gemeente voor onze inwoners staan en zorgen. Als we signalen krijgen dat nog ergens behoefte aan is, pakken we dat op. De lijntjes zijn kort en bijvoorbeeld een wijkagent ziet ook veel.

In het hele gesprek gaat burgemeester Bergman ook in op iets veel leukers: ze mocht lintjes uitreiken aan een echtpaar. Met behulp van een atletiekspeer. Beluister het hier:

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}