Gelderland: Financiële positie gemeente Beuningen “onvoldoende”

BEUNINGEN – De provincie Gelderland komt tot het oordeel dat “de totale financiële positie van de gemeente Beuningen onvoldoende is”. Dat schrijft de provincie in een brief aan de gemeenteraad van Beuningen, die maandag openbaar is gemaakt.

Voormalig wethouder Hans Driessen (D66) van financiën was begin 2018 vrij positief over de financiële situatie van de gemeente. Zijn opvolger Henk Plaizier (VVD) daarentegen was in de loop van vorig jaar een stuk somberder over de financiële cijfers.

Meest lichte vorm van toezicht

De gemeente Beuningen staat onder repressief toezicht van de provincie. Dat is de meest lichte vorm van toezicht. Enkele jaren geleden stond Beuningen nog onder preventief toezicht. Dat is een zwaardere vorm van toezicht. De provincie kijkt dan bijvoorbeeld al vooraf naar begrotingswijzigingen.

In de brief noemt de provincie de Beuningse begroting “niet structureel en reëel in evenwicht”. Wel zegt de provincie dat dit evenwicht in de meerjarenbegroting weer wordt hersteld.

Geen dreigement met preventief toezicht

Volgens de provincie houdt de gemeente Beuningen zich met de laatste begroting niet aan enkele bestuurlijke afspraken. Eind 2016 zijn die afspraken gemaakt, bij het beëindigen van het preventief (verscherpt) toezicht. De begroting 2019 is rond gemaakt door incidentele voordelen mee te rekenen, maar dat is niet de afspraak, zo stelt de provincie.

Overigens dreigt de provincie niet met het opnieuw invoeren van het preventief toezicht. De provincie gaat er blijkbaar vanuit dat Beuningen de komende jaren zelf in staat is om de begroting weer structureel in evenwicht te brengen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}