Gemeente Beuningen gaat APV aanscherpen

Gemeente Beuningen gaat APV aanscherpen

BEUNINGEN – Het wordt in de gemeente Beuningen gemakkelijker om in het kader van de openbare orde panden te sluiten, hangjongeren weg te sturen of bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd te verbieden als men het vermoeden heeft dat supporters problemen gaan veroorzaken.

Het college van B&W van Beuningen wil een aantal nieuwe artikelen opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze nieuwe regels moet het gemakkelijker maken om de openbare orde te handhaven.

Meer macht en bevoegdheden

De gemeenteraad gaat er op woensdag 8 mei nog over discussiëren en neemt op dinsdag 21 mei een besluit over de plannen van het college. De voorstellen van het college geeft de burgemeester en de politie meer macht en bevoegdheden.    

Dankzij een nieuwe regel in de APV kunnen toezichthouders straks sneller hangjongeren of andere mensen die zich op hinderlijke wijze ophouden in een openbare ruimte aanspreken en verzoeken zich te verwijderen.

Ook komt er een nieuw artikel in de APV dat met name betrekking heeft op evenementen waarbij veel afval op straat komt te liggen, zoals bijvoorbeeld een kermis of carnavalsoptocht. Met het artikel kan men gemakkelijker de organisatie daarvoor aansprakelijk stellen.

Mildere variant gebiedsverbod

Een andere nieuwe regel is gericht tegen voetbalsupporters die geen geldig toegangsbewijs hebben en van wie men vermoed dat ze de orde willen verstoren. De politie kan hen straks gemakkelijker dwingen om de gemeente te verlaten. Het is een mildere variant van het gebiedsverbod. Zo kan men een gebiedsverbod vermijden en de APV gebruiken om handhavend op te treden.

De APV van Beuningen is begin vorig jaar voor het laatst gewijzigd. De nieuwe artikelen zijn volgens het college nodig vanwege maatschappelijke ontwikkelingen, het probleem van ondermijning en nieuwe regionale afspraken. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}