Gemeente Beuningen: Niet alleen Poolse arbeiders op Groene Heuvels

Gemeente Beuningen: Niet alleen Poolse arbeiders op Groene Heuvels

EWIJK – De gemeente Beuningen gaat niet akkoord met het plan om de vakantiehuisjes op recreatiepark de Groene Heuvels in Ewijk drie jaar lang te verhuren aan Poolse arbeidsmigranten. Volgens de Beuningse burgemeester Daphne Bergman moet Groene Heuvels te allen tijde een recreatiepark blijven.

Exploitant Sander van der Weerden, die op het park zeventig huisjes verhuurt, heeft onlangs bekendgemaakt dat hij voor een periode van drie jaar alleen nog maar wil verhuren aan (Poolse) arbeidsmigranten. Nu al worden meer dan vijftig huisjes verhuurd aan Polen en dat aantal neemt snel toe. De laatste tijd worden elke maand zo’n vijf huisjes verkocht voor permanente bewoning of om er Polen te huisvesten.

Tekst gaat verder onder de video.

Ook exploitant wil juist een recreatiepark

Van der Weerden stelt daarom geen andere keuze te hebben. Hij zegt echter dat ook hij heel nadrukkelijk wil dat Groene Heuvels een recreatiepark blijft. Zijn hele plan is bedoeld om juist dat te bewerkstelligen.

Wat Van der Weerden heeft verbaasd in alle publiciteit en in de reactie van de gemeente Beuningen, is dat wordt onderbelicht dat Groene Heuvels allang veel Polen huisvest en de nodige permanente bewoning heeft.  

Van der Weerden legt bal bij de gemeente

‘Het is al jarenlang geen recreatiepark meer in de klassieke zin. Heel veel vakantiehuisjes worden niet meer verhuurd aan recreanten,’ aldus de exploitant. Hij hoopt dat de gemeente bereid is en in staat is om vanaf 2022 wél te handhaven. ‘De gemeente moet afdwingen dat alle huisjes worden ingezet voor de verhuur aan recreanten, want ons is dat in het verleden niet gelukt,’ aldus Van der Weerden.   

Burgemeester Daphne Bergman neemt een precies tegenovergesteld standpunt in. Bergman: ‘We houden vast aan de recreatieve bestemming van het park, zoals staat omschreven in het bestemmingsplan Buitengebied.’

Zij benadrukt dat Groene Heuvels wat betreft beheer en handhaving ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. ‘Zij weten wie er verblijft en wat er wel en niet gebeurt. Het park kan daar op inspelen,’ zo zegt zij.

De gemeente Beuningen handhaaft volgens Bergman bij illegale situaties, waarbij de brandveiligheid en de openbare veiligheid in het geding is. Zoals het geval is bij bijvoorbeeld hennepplantages.    

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}