Gemeente Beuningen: 'Op Groene Heuvels wonen vooral Polen'

Gemeente Beuningen: 'Op Groene Heuvels wonen vooral Polen'

EWIJK – Op recreatiepark de Groene Heuvels bij Ewijk wonen vooral Polen, en in mindere mate Nederlanders en mensen uit midden- en Oost-Europa. Dat blijkt volgens de gemeente Beuningen uit analyse van de resultaten van de twee grote controleacties, die dit voorjaar op het recreatiepark hebben plaatsgevonden.

Tijdens de acties zijn ongeveer 450 mensen gecontroleerd. Bijna 90 procent van hen is arbeidsmigrant, zo constateert het RIEC, Regionale Informatie en Expertise Centra, dat de gegevens heeft geanalyseerd.

Slechts 11 procent van de ondervraagden heeft de Nederlandse nationaliteit. Zij noemden als reden om op de Groene Heuvels te verblijven onder andere scheiding of pensioen.

Zes mensen in vier-persoonsbungalow

Uit de analyse komt verder naar voren dat driekwart van de vakantiehuisjes wordt bewoond door 5 of meer personen. Van de arbeidsmigranten zei bijna een kwart dat zij met meer mensen in een huisje verblijven, dan waar het voor geschikt is. Zes personen in een vier-persoonsbungalow werd volgens de gemeente vaak genoemd.

Verder wordt duidelijk dat arbeidsmigranten gemiddeld 91 euro per week betalen voor een plek in een huisje. Gemiddeld wordt er per maand 364 euro ingehouden op hun salaris.

Definitieve beschikking

Uitgaande van zes arbeidsmigranten in één bungalow, levert de verhuur bijna 2.200 euro per maand op, tegen 850 tot 1.150 euro per maand bij verhuur aan recreanten, zo stelt de gemeente.   

Burgemeester Daphne Bergman kondigt aan dat de gemeente eind mei een definitieve beschikking gaat sturen naar alle eigenaren van recreatiewoningen, die hun huisje gebruiken op een manier die niet is toegestaan volgens het bestemmingsplan. Vanaf dat moment heeft iedereen zes maanden de tijd om andere woonruimte te vinden of de verhuur aan arbeidsmigranten te stoppen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}