Groene Heuvels gaat eikenbomen en essen kappen

Groene Heuvels gaat eikenbomen en essen kappen

EWIJK – Op recreatiegebied Groene Heuvels in Ewijk worden de komende weken een onbekend aantal bomen gerooid. Het gaat met name om essen en eikenbomen, zo meldt vrijdag recreatiebedrijf Leisurelands, die exploitant is en eigenaar.

De essenbomen hebben veelal te kampen met de essentaksterfte, die wordt veroorzaakt door een schimmel waardoor de boom wordt aangetast en afsterft. Hierdoor kunnen takken ineens uit de boom vallen. Dat kan voor onveilige situaties zorgen.

De eikenprocessierups is inmiddels helaas een bekend fenomeen dat ieder jaar voor meer overlast zorgt, zegt een woordvoerder van Leisurelands. Het bedrijf spuit preventief met een natuurlijk middel om een explosieve groei te voorkomen.

Werkzaamheden starten 12 november

Dit preventief spuiten is echter onvoldoende. Om de overlast te beperken zullen daarom meerdere eiken op delen van het recreatiegebied uit voorzorg worden gekapt.

Op dinsdag 12 november starten de werkzaamheden, die naar verwachting voor de jaarwisseling zijn afgerond. Tijdens de werkzaamheden blijft Groene Heuvels gewoon toegankelijk voor bezoekers. De overlast zal volgens de woordvoerder tot een minimum worden beperkt.

Aanplant verschillende soorten bomen

Voor het groenonderhoud wordt samengewerkt met bosbouwaannemers. Zij zullen de delen waar op dat moment wordt gewerkt uit voorzorg afzetten met lint en indien nodig zorgen voor bebording bij een tijdelijke omleidingsroute. Er wordt alleen doordeweeks gewerkt.

In de toekomst zal men nieuwe bomen aanplanten, waarbij wordt gekozen voor verschillende soorten. Zodoende vermindert het risico op grootschalige kap als er met een boomsoort iets aan de hand zou zijn. De woordvoerder benadrukt dat zo ook de biodiversiteit wordt vergroot.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}