Hoge verwachtingen archeologische opgraving Ecowieck Ewijk

Hoge verwachtingen archeologische opgraving Ecowieck Ewijk

EWIJK – Voordat de Ecowieck in Ewijk kan worden gebouwd, moeten er eerst archeologische opgravingen plaatsvinden. Er zijn hoge verwachtingen van deze opgravingen en daarom is er 300.000 euro voor beschikbaar.

Volgens de Beuningse wethouder Henk Plaizier zitten er enorm veel historische spullen in de grond. `Het gaat om zaken uit de Romeinse tijd, maar ook uit de tijd daarvoor, de Bronstijd. Oude kannen en ander materiaal die de mensen vroeger gebruikten. Er zit enorm veel in de grond´, aldus Plaizier.

Het hele gebied in Ewijk en omgeving zit vol met zaken uit de Romeinse tijd. Het college van B&W van Beuningen zou graag zien dat alle opgegraven spullen ergens worden tentoongesteld, maar dat blijft voorlopig nog een droom.

Museum 't Valkhof

Enkele stukken die zijn opgegraven in de gemeente Beuningen worden tentoongesteld in het Valkhofmuseum in Nijmegen. Alle andere spullen worden vooralsnog opgeslagen door de provincie.    

Wethouder Piet de Klein kan niet zeggen hoeveel tijd de opgravingen in het gebied van de Ecowieck in beslag gaan nemen. “Overal in deze streek waar je een spade de grond insteekt, vind je stukken uit de Romeinse tijd,” zo stelt De Klein.  

In de buurt van de Van Heemstraweg in Ewijk, niet ver van de toekomstige Ecowieck, zijn jaren geleden al de resten gevonden van een grote Romeinse villa, compleet met badhuis. Mede daarom zijn de verwachtingen van de opgravingen in het gebied van de Ecowieck hooggespannen.  

Inloopavond MFA Ewijk

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de Ecowieck vanaf 2020 wordt gebouwd in het plangebied Keizershoeve 3 in Ewijk. Het is onbekend of deze tijdsplanning nog steeds wordt gehaald.

Op donderdag 4 juli is er in MFA ’t Hart in Ewijk een inloopavond over de Ecowieck, die duurt van 18.30 tot 20.30 uur. Er vinden onder meer presentaties plaats en er is volop informatie te verkrijgen over de eco-wijk.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}