Hoortoesteldragers lopen massaal aan tegen problemen met mondkapjes

Hoortoesteldragers lopen massaal aan tegen problemen met mondkapjes

REGIO – Bijna 70% van de hoortoesteldragers is wel eens (bijna) zijn of haar hoortoestel kwijt geraakt tijdens het afzetten van een mondkapje. Dat blijkt uit onderzoek van Specsavers onder Nederlanders met gehoorverlies en een hoortoestel. Het is een vervelend bijeffect van de coronapandemie.

Onzichtbare mond

Het op- en afzetten van mondkapjes is niet het enige ‘nieuwe’ probleem voor slechthorenden en doven in 2020. Communicatie is voor deze groep op meerdere manieren lastiger geworden. Het dragen van gehoorapparaten in combinatie met een mondkapje, heeft voor 43% van de hoortoesteldragers problemen opgeleverd. Dat komt vooral doordat monden niet meer zichtbaar zijn. 

“Want behalve dat we horen wat we moeten verstaan, zien we het ook,” vertelt Carmen Teng, audicien bij Specsavers Nijmegen. Dit gedeelte van communiceren valt in dit geval bijna helemaal weg. Mondkapjes maken het op dat opzicht nog moeilijker.”  Het heeft dus ook geen zin het hoortoestel harder te zetten. Wel hebben sommige apparaten een speciale stand waarmee omgevingsgeluid meer wordt weggefilterd.

De afwezigheid van een zichtbare mond is ook voor horenden lastig in de mondkapjes wereld, maar voor doven is het natuurlijk een nog veel groter issue. Teng adviseert daarom: “Praat langzaam, duidelijker en articuleer goed. En als iets de eerste keer niet verstaan wordt, herhaal dan wat er is gezegd in andere woorden. Vaak wordt verstaan dan makkelijker.”

Onbegrip

Ook merken mensen met een hoortoestel dat anderen niet altijd begrip tonen. 31% van de ondervraagden geeft dit aan. Ook ervaart 11% van de ondervraagden meer eenzaamheid dan hiervoor, al zal deze stijging niet alleen gelden voor doven, maar voor veel meer mensen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}