Inwoner Ewijk klaagt Beuningen aan voor afvalcontroles   

Inwoner Ewijk klaagt Beuningen aan voor afvalcontroles   

EWIJK – De gemeente Beuningen ligt onder vuur omdat afvalcoaches het afval van de inwoners doorzoeken. De Autoriteit Persoonsgegevens noemt het beleid van Beuningen “niet wenselijk”.

De aanstichter van deze zaak is Patrick Huisman, inwoner van Ewijk. Hij deed zijn beklag onder meer in een column in huis-aan-huis weekblad de Maas en Waler.

Gemeenteraad inschakelen

Huisman gaat de afvalcontroles binnenkort aankaarten bij de gemeenteraad van Beuningen, bij de Ombudsman en bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kondigde hij woensdagmiddag aan tijdens een interview voor de radio van RN7.

“Op het gebied van privacy mag tegenwoordig bijna niets meer. In het kader van privacybescherming is van alles verboden, maar de overheid mag blijkbaar wel in je afval rondkijken”, zo zei hij voor de radio.

Gesprek met ambtenaar

De zaak kwam aan het rollen toen hij thuis een gezamenlijke brief kreeg van de gemeente Beuningen en afvalophaaldienst Dar. Het bleek dat een afvalcoach in zijn afval had lopen zoeken en daar onder meer een papieren keukenrol tussen het plastic had aangetroffen. Hem werd gevraagd voortaan beter op te letten.

Na het indienen van een klacht bij de gemeente kreeg Huisman een gesprek met een ambtenaar. Volgens Huisman blijft de gemeente echter bij haar standpunt dat men het recht heeft om indien nodig het afval te controleren.

Privacy belangrijker

Het heeft Huisman verbaasd dat hij de eerste is die hier een serieus punt van maakt. Het goed scheiden van afval is belangrijk, maar mijn privacy is nog belangrijker, zo stelt Huisman. Hij wijst er op dat in het afval dingen kunnen zitten die verwijzen naar hele persoonlijke zaken, die een ander niets aangaan.

Hij stapt na de zomervakantie naar de gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente Beuningen. In de lokale pers hebben SP, D66 en PvdA in de Beuningse gemeenteraad al kritiek geuit op het systeem van afval controleren.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}