Inwoners Beuningen krijgen cursus biodiversiteit

Inwoners Beuningen krijgen cursus biodiversiteit

BEUNINGEN – Inwoners van de gemeente Beuningen kunnen in juni een cursus biodiversiteit volgen, waar men leert hoe er meer vogels, wilde bijen en vlinders in de tuin komen. De cursus wordt gefinancierd door de provincie en de gemeente Beuningen.

Het gaat om zogeheten inspiratieochtenden over biodiversiteit die zijn samengesteld door de stichting Landschapsbeheer Gelderland. De inspiratieochtenden vinden plaats op vrijdag 14 en vrijdag 28 juni en starten vanaf het Dijkmagazijn aan de Dijk in Beuningen.

Sterke afname biodiversiteit

Om diverse redenen is de biodiversiteit sterk afgenomen, ook in de gemeente Beuningen. Recent onderzoek naar insecten heeft dat duidelijk laten zien. Eén van de oorzaken is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Het landelijk gebied is namelijk steeds eenvormiger geworden met weinig ruimte voor bloeiende beplanting.

Door vlinderstruiken, bramen en andere struiken met holle stengels in fases te snoeien, kan men bijvoorbeeld bijdragen aan natuurlijke nestgelegenheid van wilde bijen. Ook een hoop stenen die men langere tijd laat liggen, vormen een prima plek voor hommels om te nesten.

Bloemrijk grasland

Tijdens de eerste inspiratieochtend brengen de cursisten een bezoek aan de Beuningse uiterwaarden, waar oeverbegroeiing, knotbomen en hakhout de leefomgeving vormen voor bijvoorbeeld amfibieën, libellen en zangvogels.

Op de tweede ochtend is er aandacht voor aanleg en beheer van bloemrijk grasland, heggen en hoogstambomen, die een goede leefomgeving zijn voor onder andere vlinders en vogels. Dan gaan de cursisten langs de dijken waar mooie begroeiing is en wordt een natuurvriendelijk erf bezocht. De inspiratieochtenden beginnen om 9.30 uur en duren tot 12.30 uur.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}