Inwoners Beuningen mogen meepraten over toekomst kerken

Inwoners Beuningen mogen meepraten over toekomst kerken

BEUNINGEN – De inwoners van de vier dorpen van Beuningen mogen uitgebreid meepraten over de toekomst van de vier kerken in de gemeente. Dat zei dinsdag secretaris Wilbert Lelivelt van het bestuur van de Johannes XXIII parochie.

Na de zomer komt de parochie met een plan naar buiten over de toekomst van de vier Beuningse kerken. Volgens Lelivelt is het de bedoeling dat er vier klankbordgroepen met inwoners worden samengesteld, die hun mening over het plan zullen geven. Lelivelt denkt dat de komende jaren waarschijnlijk zeker één van de vier kerken zal moeten sluiten omdat de bezoekersaantallen teruglopen.

Sparren met klankbordgroepen

‘We hebben geleerd van alle commotie de laatste jaren in andere dorpen in de regio, wanneer kerken een nieuwe bestemming moesten krijgen,’ zegt de secretaris. ‘Daarom gaan we uitvoerig sparren met de klankbordgroepen. Zo hopen we draagvlak te creëren voor de plannen.’   

Alle vier de kerken in de gemeente Beuningen zijn rijksmonument. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze niet mogen worden gesloopt en dat de buitenkant zoveel mogelijk intact moet blijven. ‘Dat is trouwens ook precies wat wij als parochie willen,’ aldus Lelivelt.

BN&M wil dat ook gemeente visie ontwikkelt

De lokale partij Beuningen Nu & Morgen (BN&M) is blij dat de parochie de inwoners duidelijk in een vroeg stadium gaat betrekken bij de plannenmakerij over de toekomst van de kerken. Volgens raadslid Eric van Ewijk van BN&M moet ook de gemeente toekomstplannen gaan maken voor kerkgebouwen als die straks waarschijnlijk leeg komen te staan.

Voor het maken van een zogeheten kerkenvisie kan men via de provincie subsidies aanvragen. BN&M zou het liefste zien dat de gemeente samen met kerkbesturen, bisdom en inwoners zo’n kerkenvisie gaat opstellen. De partij heeft daar inmiddels raadsvragen over gesteld.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}